Cu zahăr sau fără, cu lapte sau neagră, cafeaua este, probabil, cea mai consumată băutură de pe Glob. Trece peste toate granițele culturale și aproape că nu există casă în care să nu găsești măcar o boabă de cafea.

Astăzi ( 1 octombrie) este Ziua Internațională a Cafelei și merită să aflăm mai multe curiozități despre acestă băutură atât de iubită.

Cafea boabe sau nu?

Deși denumirea generală este „boabe de cafea”, partea plantei care este prăjită și măcinată pentru ca tu să te poți bucura de cafeaua de dimineață este, de fapt, sămânța. Este vorba despre semințele unui fruct roșu, numit „cireașa de cafea”.

Cafeaua, o băutură care îți dă energie

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre cafea. Legenda spune că un păstor de capre a descoperit cafeaua după ce animalele au mâncat niște fructe de cafea și au luat-o razna din cauza energiei date de cafeină.

Fie că această poveste este adevărată sau nu, la începuturi cafeaua era consumată sub formă de mâncare, și nu de băutură. Triburile africane primitive amestecau fructele și semințele cafelei cu grăsime animală și obțineau un fel de gustare care dădea energie.

Cafeaua Kopi Luwak, scumpă și cu origine respingătoare

Cea mai scumpă cafea din lume este cafeaua Kopi Luwak. Originară din Indonezia, această cafea este recoltată după ce a trecut prin sistemul digestiv al zibetei asiatice de palmier, un mamifer mic, asemănător cu pisica.

Mai simplu spus, este o cafea obținută din excremente. Se pare că procesul de digestie îi oferă cafelei un gust complex și bogat. Amatorii de cafea Kopi Luwak sunt dispuși să plătească 50 de dolari sau chiar mai mult pentru o ceașcă.

Cafeaua la filtru și camera video

Aceasta este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre cafea. Prima cameră web a fost creată cu scopul de a supraveghea un… filtru de cafea. Mai exact, este vorba despre filtrul din laboratorul informatic „Trojan Room”, de la Universitatea Cambridge.

Cei care lucrau în laborator puteau accesa imaginile transmise în direct, pentru a verifica dacă aparatul terminase de pregătit cafeaua. În câțiva ani, filtrul a ajuns celebru la nivel mondial, după ce imaginile cu el au devenit disponibile pe Internet.

Camera în care se pregătea cafeaua la filtru a fost online timp de 10 ani, între 1991 și 2001, iar transmisiile în direct au fost vizionate de milioane de oameni din lumea întreagă.

Curiozități despre cafea – Un alt fel de combustibil

O cană bună de cafea face viața să pară mai bună. Cafeaua este a doua cea mai comercializată marfă de pe planetă. Care e prima? Petrolul. Din fericire, cafeaua nu generează atâtea turbulențe precum petrolul. Ce bine ar fi dacă am reuși s-o folosim pentru a ne alimenta mașinile!

Au încercat să o interzică de șase ori

Prima oară, cafeaua a fost interzisă la Mecca, în 1511, deoarece liderii musulmani credeau că stimula gândirea radicală. Clericii italieni din secolul XVI au interzis această băutură, pe motiv că ea are o natură „satanică” (din cauza culorii).

Cu toate acestea, Papa Clement al VII-lea iubea cafeaua atât de mult încât a ridicat interdicția și… a botezat cafeaua în 1600, pentru a o scăpa de caracterul satanic.

n 1623, când a ajuns la conducerea Imperiului Otoman, sultanul Murad al IV-lea a introdus o pedeapsă pentru cei prinși că beau cafea. Consumatorii de cafea erau bătuți și aruncați în mare.

În 1746, guvernul suedez a scos în afara legii nu doar cafeaua, ci și accesoriile pentru cafea, precum ceștile și farfuriile. De asemenea, în 1777, Frederic cel Mare al Prusiei a emis un document care declara întâietatea berii în fața cafelei, deoarece considera că aceasta din urmă are un efect negativ asupra consumului de bere din țară.

Cea mai mare ceașcă de cafea

Când vine vorba despre curiozități despre cafea, trebuie să știi că cea mai mare ceașcă de cafea cu gheață preparată vreodată a avut 14.228 litri. Băutura a fost preparată pe 17 iulie 2014, în Coreea de Sud, conform Cărții Recordurilor Guinness.

Distribuie articolul: