Rostogolirea este primul mod prin care micuțul tău se va mișca singur, după faptul că are mâinile și picioarele mobile, de la naștere. Răsturnarea este primul pas în dezvoltările motorii care urmează în următoarea perioadă: târâtul, statul în picioare și apoi mersul. Odată ce copilul are controlul capului, cu ajutorul tău și cu sprijin, va învăța să se rostogolească. Află cum îl poți ajuta să se rostogolească prima oară și ce trebuie să faci pentru ca micuțul tău să o facă în siguranță.
Cum învață copiii să se întoarcă
Vârsta de 4 luni este reperul de timp optim în care cei mici încep mai multe acțiuni. Ar putea dura până la 5 sau 6 luni procesul de a învăța întoarcerea de pe spate pe față. Pentru această manevră are nevoie de mușchi mai puternici pentru gât și brațe. În cele din urmă, el va învăța să se răsucească de pe spate până pe burtă și viceversa și își va folosi talentul pentru a se… împrieteni puțin cu tot ce-l înconjoară. Motivația pentru acele rulări timpurii este adesea o joacă sau pur și simplu pentru că vrea să-ți atragă atenția. Ridicarea capului și balansarea lui, ridicarea brațelor și arcuirea spatelui sunt semnele cele mai importante că bebelușul începe să facă mișcări care ulterior îl vor ajuta să se rostogolească.
Cum să ajuți copilul să se răsucească
Noua abilitate a bebelușului poate fi lesne încurajată prin joc. Dacă îl observi că se răsucește spontan, analizează și dacă va încerca din nou. Îi poți lăsa o jucărie lângă partea pe care se rotește în mod obișnuit sau poziționează-te culcat lângă el, aproape, pe o parte și vezi dacă se va rostogoli spre tine. Încurajează și apreciază eforturile lui prin zâmbete, vorbe sau aplauze. Chiar dacă bebelușul de 5 luni încă nu poate să se rostogolească, menține prudența maximă în timpul schimbării scutecului. Prima rostogolire poate fi oricând. Nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat pe un pat sau pe orice altă suprafață înaltă, chiar dacă este nou-născut.
Ce trebuie să faci în cazul în care bebelușul nu se rostogolește
Sunt numeroase lucruri pe care le poți face ca să-l încurajezi pe cel micuț să se rostogolească:
- Folosește jucării atrăgătoare. Pune niște lucruri care îi aparțin suficient de departe cât să nu ajungă la ele, dar să le vadă. Sau mișcă-le, zornăie din ele. Astfel îl vei încuraja să se miște ca să ajungă la ele.
- Încurajează-l să stea pe burtică. În această poziție va încerca să se împingă în brațe și își va arcui spatele să-și ridice capul și pieptul. Acestea sunt abilități motrice importante și activități care dezvoltă musculatura și care vor duce mai rapid la rostogolire.
- Manifestă entuziasm! Micuțul tău va răspunde pozitiv entuziasmului din vocea ta și la expresia fericită de pe fața ta atunci când face ceva bine, deci fii pozitivă. Toate aceste mișcări îi cresc forța și îl pregătesc pentru prima dată când se va rostogoli. Tu trebuie să fii pregătită atunci când o va face, deci fii cu ochii pe el atunci când se află pe o suprafață înaltă, cum ar fi patul sau măsuța pe care îl schimbi. Altfel, ar putea să cadă.
Momentele de atenție
Dacă copilașul tău nu și-a dat seama cum să se întoarcă într-o direcție sau în cealaltă până la vârsta de 6 luni, trebuie să vă adresați unui medic (de familie sau pediatru). Este vârsta când, în mod obișnuit, copiii deja încep să stea în funduleț sau vor să se târască – deci un consult al medicului va fi de un real folos. Odată cu începutul acestor mișcări, schimbarea scutecului va deveni din ce în ce mai provocatoare și mai plină de „aventuri”.
Trebuie să înțelegi că bebelușii dezvoltă abilități în mod diferit, unii mai repede decât alții – și unii copii nu se rostogolesc mai deloc. Rețineți că bebelușii prematuri pot ajunge la aceste abilități mai târziu decât cei născuți la termen, iar despre acest aspect trebuie să îți comunice medicul pediatru. Dar, odată ce s-a rostogolit pentru prima dată, micuțul tău nu se va mai opri!
P