O dată pe an sărbătorim ziua femeii. Bărbații cumpără buchete de flori, laudă femeile din viața lor. Astăzi, auzim doar cuvinte frumoase și suntem ridicate în slavă. Astăzi…În timp ce unele femeile gătesc pentru a sărbători ziua lor, unii bărbații se îmbată, căci e sărbătoare. În unele familii, va aștepta ca azi să fie hrănit. Și ce dacă e ziua femeii? El trebuie să mănânce. El nu înțelege de ce e nevoie de o sărbătoare când femeile au drepturi egale.

Nu avem nevoie de flori

Vreau să fim respectate, nu vrem flori. Mi le pot cumpăra singură și fără a avea un motiv. Florile pe care ni le dăruiți astăzi nu iartă comportamentul vostru. Unii ne cereți să fim gospodine, să avem grijă de voi de parcă am fi mamele voastre.  Apoi, de 8 martie, ne mulțumiți că  vă suntem alături. Florile de

Stereotipurile de gen

Trăim într-o societate patriarhală. Chiar dacă avem drepturi egale din punct de vedere legal, societatea noastră încă discriminează femeile. Câte femei sunt supuse violenței domestice? Câte femei sunt prizoniere în propria casă? De mici suntem învățate că trebuie să fim soții bune și să avem grijă de casă. Unele dintre noi renunță la carieră pentru a avea grijă de familie, astfel, devenind dependente financiar de soțul lor.  Le spunem femeilor că vor avea un soț iubitor doar dacă vor gospodine și mame bune. În loc să le încurajăm să pună accent pe dezvoltarea lor personală, le învățăm să devină servitoare, nu soții.

Respectați femeia în fiecare zi

Azi vom primi cadouri. Iar apoi reintrăm în rutina noastră cea de toate zilele. În majoritatea familiilor, femeia e cea responsabilă de treburile casei, deși ambii lucrează. Mulți din societatea noastră consideră că așa e firesc, că asta e treaba de femeie. Poate și era atunci când bărbatul tăia animalele, atunci când bărbatul lupta în războaie, atunci când bărbatul construia casa. Dar astăzi? Astăzi, ce face bărbatul? Taie animale și merge la război doar în jocurile video. Dacă bărbații nu-și mai îndeplinesc rolul de societate, de ce ar trebui să o facă femeia? Dacă bărbații nu mai sunt gospodari, de ce emeia trebuie să fie o gospodină veritabilă?

Femeile din toată lumea încă mai luptă pentru drepturi

În unele state, femeile nu au acces la educație, sunt forțate să se mărite și să nască copii. În SUA, model al democrației, femeile nu au dreptul să facă avort. Peste tot în lume femeile sunt supuse discriminării. Încă nu avem drepturi egale, încă mai trebuie să luptăm pentru a fi la egalitate cu bărbații. Trebuie să luptăm contra stereotipurilor de gen, contra prejudecăților și contra unei societăți destul de misogină.

Nu suntem firave și gingașe

Haideți să renunțăm la mesajele de genul. Nu suntem ca niște flori. Nu suntem frumoase când muncim o zi întreagă, apoi avem grijă de casă. Nu suntem frumoase când uităm de noi pentru a crește copii, când voi, dragi bărbați, ieșiți la bere și vă relaxați.

Nu suntem gingașe când vă înjurăm că nu ne ajutați și ștergem WC-ul după voi. Nu suntem gingașe când cărăm sacoșele de la magazin. Nu trebuie să fim gingașe, trebuie să fim arogante, încrezătoare dacă vrem să urcăm pe scara profesională. Terminați să ne considerați ființe firave. Suntem puternice. Plângem când suntem părăsite, dar ne ridicăm și mergem mai departe. Plângem când suntem nedreptățite, dar continuăm lupta. Suntem puternice, suntem curajoase. Nu ne mai comparați cu florile, nu ne mai atribuiți o imagine care nu ne reprezintă.

Distribuie articolul: