La scurt timp după ce fostul președinte Igon Dodon a fost arestat, șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, a transmis Parlamentului cererea sa de demisie din funcție.

În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cerere.

Cererea de demisie urmează a fi examinată în plenul Parlamentului.

Alexandru Esaulenco a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova de către Parlamentul Republicii Moldova la 25 iunie 2019. La 16 martie 2020, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1511 i-a fost conferit gradul special de general-maior al Serviciului de Informaţii.

După Esaulenco, încă un şef de la SIS pe cale de a părăsi funcţia

Parlamentul a anunţat despre cererea de demisie a directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, încă un şef din cadrul instiţuţiei este pe cale de a-şi da demisia. Este vorba despre Eugen Rurac, șef al Direcției apărarea regimului constituțional.

Deocamdată nu este cunoscut motivul demisiei lui Rurac.

Eugen Rurac a fost numit în funcţia respectivă vara trecută. În luna mai a anului 2021, directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a înaintat un demers către Președinție pentru numirea în funcția de șef-adjunct al SIS a fostului procuror anticorupție, Eugen Rurac.

Eugen Rurac a lucrat din iulie 2016 până în ianuarie 2020, procuror anticorupţie, având în gestiune mai multe dosare de rezonanţă cum ar fi cel al fostului deputat Chiril Lucinschi, al ex-preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, sau dosarul Metalferos. În dosarul Metalferos, Rurac începuse să-l investigheze pe directorul financiar al întreprinderii, Sergiu Catană, care este şi naşul de cununie al ex-preşedintelui Igor Dodon. Ulterior, asupra procurorului Rurac s-au făcut presiuni atât din partea conducerii Metalferos, cât şi din partea conducerii Procuraturii Generale.

Eugen Rurac a declarat atunci că demisionează „din motive personale”.

Distribuie articolul: