În fiecare an, pe 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene. În urma genocidului au fost uciși între cinci și șase milioane de evrei, printre care circa 1,5 milioane erau copii. În acest contex vă propunem o listă cu 10 dintre cele mai bune filme, care prin prisma elementelor cinematografice transmit realitatea istorică a acelor timpuri.

Schindlers List (Lista lui Schindler)1993

„Lista lui Schindler”, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a șapte premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a lui Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului.

Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.

The Pianist (Pianistul) 2002

Bazat pe memoriile lui W. Szpillmann, „Pianistul” este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare.

Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care ajută să supraviețuiască.

Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea.

„Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei premiată cu trei trofee Oscar, ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

 

 Son of Saul (Fiul lui Saul) 2015

„Son of Saul” este un reprezentant rar al cinematografiei maghiare, care a primit publicitate în toată lumea și a ajuns la cele mai mari festivaluri din lume. În special, „Fiul lui Saul” a câștigat Oscarul în nominalizarea Cel mai bun film într-o limbă străină.

Filmul spune povestea unui bărbat numit după Saul. Este unul dintre mulții prizonieri ai teribilului loc, numit Auschwitz, cea mai îngrozitoare tabără de moarte în care evreii au fost arși. Personajul principal este un om al cărui scop a fost acela de a înjosi prizonierii în ultimul mod. Dar îndatoririle lui nu se termină acolo. Atunci Saul este forțat să curețe toate urmele de prezență în lagărul de închisoare. Printre morți își găsește fiul. Decide, prin toate mijloacele, să-l îngroape conform tuturor legilor religiei sale

The Boy in the Striped Pyjamas (Baiatul cu pijamale în dungi) 2008

Acțiunea se desfășoară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Povestea este spusă prin ochii inocenți ai lui Bruno, fiul de 8 ani al unui comandant dintr-un lagăr de concentrare. Băiatul se împrietenește cu un copil evreu, aflat după gardurile lagărului. Când tatăl lui află de amiciție, îi interzice fiului său să se mai aproprie de gard. Urmările acestei decizii sunt total neașteptate

Anne Frank (Jurnalul Annei Frank) 2001

Povestea Annei Frank este ecranizarea „Jurnalului Annei Frank”. Născută într-o familie de evrei germani, Anne Frank a trăit aproape toată viața în Olanda, unde se refugiase părinții ei de teama nazismului. Între 1942 și 1944, perioada descrisă în jurnalul Annei, familia Frank și prietenii lor n-au părăsit „Anexa”, ascunzătoarea în care sperau că vor putea supraviețui până la sfârșitul războiului. Dintr-o fetiță timidă, Anne s-a transformat într-o adolescentă sensibilă, lucidă și foarte înțeleaptă pentru anii ei. Însă, în august 1944, toți locuitorii Anexei au fost descoperiți și trimiși în lagăre de concentrare. Numai Otto Frank, tatăl Annei, a supraviețuit și tot el a publicat jurnalul fiicei lui. Moartă de tifos, la 15 ani, cu doar două săptămâni înainte de eliberarea lagărului, copila, care ar fi putut ajunge o mare scriitoare, a devenit una dintre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului, dar și glasul unei întregi generații.

The Devils Arithmetic (Lista Diavolului) 1999

Pe Hannah Stern, o tânără în vârstă de 16 ani, nu a interesat-o niciodată prea mult trecutul familiei ei, care a avut mult de suferit în timpul Holocaustului. Însă, în timpul unei mese de Seder, Hannah călătorește în mod miraculos în timp, ajungând în Polonia anului 1941, nu în propriul trup ci în cel al unei tinere de-abia refacută după o gravă suferință. Ea este prinsă de naziști și închisă într-un lagăr de concentrare, unde ajunge să înțeleagă prin ce au trecut rudele ei în timpul Holocaustului.

Out of the Ashes (Din cenușă) 2003

Christine Lahti este protagonista acestui film, inspirat de cazul real al doctoriței Gisella Perl, una dintre primele femei ginecolog din estul Europei, care în timpul ocupației naziste a fost închisă în lagărul de la Auschwitz. Când naziștii au decis să o folosească în calitate de medic, ea a fost nevoită să devină asistenta celebrului criminal de razboi dr. Josef Mengele. Însă printr-o uimitoare combinație de sfidare, omenie și forță, ea a reușit să redea speranța miilor de oameni.

Auschwitz: The Nazi and the Final Solution (Auschwitz: Naziștii și Soluția Finală) Documentar 2005

„Auschwitz – Naziștii și soluția finală” este o relatare profundă a unuia dintre cele mai sumbre episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Filmul combină secvențe video de la fața locului cu animații computerizate, pentru a-i conferi mai mult realism. Realizat sub forma unui serial în șase episoade, acest film documentar cuprinde perioada în care au avut loc ororile și, mai apoi, eliberarea din lagărul morții de la Auschwitz, ca piesă de puzzle din „soluția finală”.

Filmul este reconstituirea momentelor-cheie cu actori care interpretează ofițeri din ierarhia superioară nazistă și interviuri reale cu personaje din toate taberele – foști prizonieri, foști ofițeri SS și simpli martori. Folosind înregistrări video de arhivă editate pentru o maximă claritate, acest film documentar este o frescă precisă a atrocităților comise în numele unei ideologii care a semănat doar spaimă și moarte.

Joseph Mengele – Angel of Death (Joseph Mengele-Îngerul Morții) Documentar 1987

Pe 6 iunie 1985, anchetatorii din Brazilia au exhumat corpul unui bărbat mort de șase ani. Numele scris pe placa funerară era Wolfgang Gerhard, dar anchetatorii aveau o altă opinie.

Credeau că sicriul conținea resturile unui cunoscut criminal de război: Josef Mengele. Supranumit Îngerul morții, Mengele era vinovat de cele mai mari crime de război din istorie. În lagărul de concentrare de la Auschwitz, Mengele a experimentat nestingherit pe adulți și copii, nimicind de-a lungul anilor mii de vieți.

Ca medic al garnizoanei de la lagărul Auschwitz, din Polonia, sadismul și obsestia bolnavă ale lui Mengele pentru puritatea raselor nu au cunoscut limite. După război, însă, Joseph Mengele a scăpat de justiție. Totuși, un om își va dedica viața să-l găsească.

The Book Thief (Hoțul de cărți) 2013

Ecranizarea unui roman de mare succes, „HOȚUL DE CĂRȚI” spune povestea unei fete pline de viață și curajoase, pe nume Liesel, care transformă viețile tuturor celor din jurul ei când este trimisă să locuiască la o familie adoptivă, în Germania celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pentru Liesel, puterea cuvintelor și a imaginației devine un mijloc de a evada din vâltoarea evenimentelor de care sunt înghițiți ea și toți oamenii pe care îi cunoaște și pe care îi iubește, ba chiar un mijloc de a găsi bucurie. Ea este inima și sufletul poveștii din „HOȚUL DE CĂRȚI”.

De altfel, inima și sufletul, precum și triumful și perseverența, sunt motoarele filmului, care este bogat în teme și personaje în care se va regăsi fiecare generație. O ilustrare emoționantă a capacității spiritului uman de a face față schimbărilor, această poveste optimistă înfățișează contrastul dintre inocență (întruchipată de Liesel) și tirania omniprezentă care a marcat epoca respectivă și patria ei.

* Text: Anna Baciu, stagiară

Distribuie articolul: