La începutul lunii iunie Cristina Moscalu urmează să îmbrace rochia de mireasă, eveniment important pentru ea și familia sa. Am vrut să aflu cât ajunge să coste această petrecere, așa că am rugat să-mi povestească în detaliu despre nunta sa. 

„Am vrut să mă ocup personal de toate detaliile și să simt pe propria piele că sunt mireasă.”

Tânăra povestește că nu a apelat la o agenție de organizare de evenimente pentru nunta ei, ca pregătit singură toate cele necesare.

„În primul rând este necesar să ai un plan de idei (făcut din timp) cu tot ceea ce îți dorești. Este important să începi pregătirile cu câteva luni înainte de eveniment, ca să reușești să le pui pe toate la cale și să nu te apuce panica înainte de nuntă. Totodată, să fii calmă și să le arăți și mamelor calmitatea cu care iei deciziile (pentru că, în mare parte, ele sunt și mai stresate în perioada asta).

Să analizezi prețurile la cât mai mulți prestatori de servicii, înainte de a încheia un contract și să citești atent detaliile din contract. În cazul în care ești în pană de idei, te poți inspira cu ușurintă de pe paginile agențiilor de decor de pe Instagram, Facebook, Pinterest. Să nu îți faci griji cu privire la slăbitul anumitor kilograme în plus, pentru că oricum vei slăbi câteva kilograme înainte de nuntă din cauza sau datorită emoțiilor, iată de ce este important să probezi rochia de mireasă cu câteva zile înainte de nuntă. O altă regulă importantă este dialogul eficient cu: familia, administratorul restaurantului, moderatorul și formația care va cânta. Este necesar să discuți cu ei tot scenariul nunții, ca să nu apară surprize neplăcute sau neplanificate în ziua evenimentului”, spune viitoarea mireasă.

Cristina povestește că o nuntă poate depăși costul de 15 mii de euro.

„Prețul pentru o nuntă în Republica Moldova depinde, în primul rând, de numărul de invitați, de locația pe care o alegi și muzica, plus decorul, care variază de la câteva sute de euro, până la câteva mii. În medie, prețul unei nunți începe de la 5.000 de euro și ajunge până la 15. 000 de euro sau chiar și mai mult…”.

Tot mai des am întâlnit tineri care evită să respecte tradițiile moldovenești, precum: „dezbrăcatul miresei”, colacul miresei”, „găina” și altele. Am întrebat-o și pe Cristina dacă ei vor respecta sau nu tradițiile.

„Tot mai puțini tineri optează pentru anumite tradiții la nuntă. Acum sunt mai mult în vogă nunțile moderne, în stil european/american, cu o atmosferă mult mai degajată și relaxată. Noi la fel am optat pentru varianta modernă a nunții, dar am hotărât să includem anumite tradiții din respect pentru neam și părinți. Desigur, vom avea și muzica tradițională moldovenească, va fi înmânat colacul miresei și prosoapele nașilor. Dezbrăcatul miresei am decis sa-l omitem, l-am înlocuit cu o masă pentru cadouri, unde invitații pot lăsa darurile pregătite”.

Tânăra spune că cel mai greu este organizarea oaspeților (invitații la nuntă).

„Cel mai greu este partea cu invitatul oaspeților. Consumă destul de mult timp să mergi la fiecare în parte să inviți, după care aștepți răspunsurile. Ulterior, apare problema cu repartizatul oaspeților la mese, pentru că mulți dintre invitați se cunosc, sunt prieteni, e destul de complicat să-i repartizeze pe toți după preferințe, astfel încât sa rămână cu toții mulțumiți. Uneori se mai întâmplă ca invitații refuză în ultimul moment, ceea ce iarăși este neplăcut, dat fiind faptul că restaurantul nu permite modificări după ce s-a achitat jumătate din preț și s-a stabilit numărul total de persoane”.

Cristina Moscalu are și un mesaj pentru viitoarele mirese:

„Ceea ce le doresc eu viitoarelor mirese este să primească plăcere de la tot acest proces, sa aibă decizii cumpătate, să nu să se panicheze atunci când lucrurile nu vor merge chiar așa cum și-au imaginat, să fie pregătite pentru schimbări de ultim moment și să nu să se axeze prea mult pe detaliile micuțe. Important e să se distreze și să primească plăcere”.

Distribuie articolul: