Ai ajuns la concluzia că ai, în sfârșit, nevoie de un apartament pentru tine și familia ta? După multe dezbateri și discuții, vrei efectiv să ai proprii tăi metri pătrați? Atunci este momentul să te informezi despre câteva elemente relevante cu privire la suprafața efectivă a viitoarei tale locuințe. Compania de imobiliare Royal Town, în frunte cu Ruslan Rotaru, îți oferă un material informativ despre suprafața viitorului tău apartament și trei sfaturi despre cum să o calculezi eficient.

Suprafață construită versus suprafață utilă a apartamentului

Diferența dintre aceste două tipuri de suprafețe rezidă din funcționalitatea acestora și din principiul pe care acestea se vor baza când va veni timpul încălzirii suprafeței. Specialiștii în domeniu cataloghează aceste tipuri în următoarea ordine:

  • Suprafața utilă a locuinței este suma tuturor suprafețelor efectiv utilizabile, adică acei metri pătrați din care este formată fiecare cameră locuibilă. Excepție fac nișele ușilor, logiile și balcoanele, precum și spațiile în care sunt amplasate sobe sau elemente decorative.
  • Suprafața construită a locuinței este suma tuturor suprafețelor utile încăperilor, logiilor, balcoanelor, precum si a cotei-părți din suprafețele părților comune ale blocului, precum și suprafața aferentă pereților interni și externi.

Deci, sfatul numărul 1 este să-ți alegi locuința în baza suprafeței utile a acesteia, deoarece acest metraj va fi cel în care efectiv vei locui. Evident, nu trebuie să treci cu vederea nici celălalt parametru, dar anume suprafața utilă este cea care decide cât spațiu de trai vei avea. 

Ce suprafață încălzită are locuința mea?

De răspunsul la această întrebare ține faptul cât de mare sau mică va fi cifra din factura pentru agentul termic, dar și care sunt măsurile fiabile de economisire pe care le vei putea lua. Unii specialiști pun semnul egalității între suprafața utilă și cea încălzită, definind-o drept acea totalitate de suprafețe ale unui apartament sau imobil încălzite direct sau indirect, prin transfer de căldură prin elementele interioare de construcție. Ca să înțelegi efectiv care este cifra reală a suprafeței încălzite trebuie să aduni suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor din apartamentul tău. În egală măsură, în această categorie sunt înglobate camerele de zi, dormitoarele, băile, toaletele, bucătăria, spațiile de depozitare și cele de circulație din interiorul apartamentului.

Sfatul numărul 2: concretizează care este suprafața încălzită, pentru ca să nu ai surprize la capitolul încălzire, în sezonul rece. 

Atenție la decalaj! 

Sfatul numărul e e cazul să atragi atenția la onestitatea dezvoltatorului, care va miza pe informarea ta corectă. Unii jucători din companiile de imobiliare mizează în strategiile lor publicitare doar pe suprafața efectiv construită, pe când cea utilă este cu 10-20% mai mică, de aceea vezi pe ce plătești efectiv.

Distribuie articolul: