Indiferent dacă te-ai născut deja cu abilități de conducător, abilitatea de a conduce și influența oameni se învață și perfecționează în timp. Iată de ce calități dispune un lider adevărat:

1.Viziunea

Un conducător se concentrează asupra viitorului, pe rezultatele pe termen lung și asurpa binelui superior pe care îl aduce compania sa în lume. Nu te prea poți numi lider în organizația ta, dacă nu ai o viziune dureros de clară. Tu, mai bine decât oricine altcineva din companie, trebuie să știi încotro mergeți și ce obiective doriți să atingeți. Un bun lider trebie să posede capacitatea de a anticipeze mișcările pieței, să poată măsura riscurile și să aibă mereu un plan B în mânecă, majoritatea cercetărilor arată că liderii gândesc strategic.

2. Integritatea

Nu vei observa un lider bârfind. Acesta nu stârnește conflicte sau tensiuni şi este cel care le rezolvă, dacă acestea apar în cadrul companiei. Altfel spus, acesta nu se lasă prins în „drama” celor din jur. Are mai mereu o atitudine pozitivă şi încearcă să îi motiveze constant și pe colegii de muncă. Nu stârnește conflicte şi este mai de grabă cel care le stinge, dacă acestea apar în cadrul grupului. Valorile şi principiile sunt puse la loc de cinste.

3. Curajul

Da, cine nu riscă, acela nu bea șampanie. E nevoie de mult curaj pentru a conduce o echipă, a interveni atunci când consideră că cineva este nedreptățit, sau când un colaborator se abate de la standardele etice. Curajul este cartea de vizită a unui om asumat, care își dorește creștere și abundență pentru compania sa.

4. Trasarea clară a limitelor personale

Nu lider știe să zică „Nu”. Abilitatea de a refuza oamenii frumos și cu argumente valabile este inestimabilă. Un lider bun știe să empatizeze chiar și când spune „nu”, fără să rănească sau să supere, dar impunând niște bariere clare, care să protejeze interesul companiei.

5. Buni negociatori

Se zice că noi toți negociem zi de zi în viața asta. Dar un lider bun este abil și înțelept în negocieri, oentru el există doar formule de win-win. Pentru negocieri rezultative, e important sp te pui în pielea celuilalt și să fii pregătit să oferi mai multe opțiuni.

În câte dintre aceste calități te-ai regăsit? La care mai ai de lucrat?

Distribuie articolul: