Un somn odihnitor îți garantează energie și o stare de bine, însă tulburările de somn îți afectează calitatea vieții, punându-ți sănătatea fizică și psihică în pericol. Potrivit statisticilor, persoanele care nu dorm suficient au șanse mai mari de a dezvoltă afecțiuni precum hipertensiune, diabet, depresie, obezitate și cancer. Productivitatea este și ea afectată de lipsa unui somn odihnitor.

Cu toate că tulburările de somn reprezintă o problema îngrijorătoare, mulți dintre noi omitem acest lucru și tratăm cu neglijență problema somnului.

Specialiștii sunt de părere că principalele cauze pentru care nu dormim bine sunt obiceiurile proaste pe care le avem înainte de culcare –

Iată 10 lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată înainte de a adormi!

Adormi uitându-te la televizor

Avem prostul obicei de a avea un televizor în dormitor și, de cele mai multe ori, adormim uitându-te la vreo emisiune sau un film de care ne-am putea lipsi.

Potrivit specialiștilor, urmăritul unor programe TV înainte de culcare reprezintă o problema pentru că ne stimulează creierul. Lumina puternică ce provine de la ecranul televizorului stimulează creierul, afectând secreția de melatonina, hormonul necesar pentru un somn odihnitor.

Așadar, încearcă să adormi cu televizorul închis. Dacă simți că nu te ia somnul fără a avea o activitate de acest gen, încearcă să citești o carte. Are același efect asupra ta din punct de vedere al inducerii senzației de somnolență, fără a avea însă efecte adverse.

Stai cu ochii lipiți de telefon

Fie că îți verifici emailurile, fie că îți updatezi conturile de pe rețelele sociale, îți petreci timpul stand cu ochii în telefon înainte de culcare? Lumina albastră emanată de ecranul telefonului este la fel de nocivă că și lumina emanată de televizor. Această îți stimulează creierul și întrerupe ritmul circadian.

Fă tot posibilul pentru a renunța la telefon atunci când intri în dormitor dacă vrei să ai parte de un somn odihnitor.

Mănânci alimente grase sau picante

Alimentele prea grase sau picante pot provoca reflux gastroesofagian, care te va împiedică să adormi.

Fă tot posibilul pentru a evita să mănânci cu 2 ore înainte de culcare orice tip de aliment, dar evita și alimentele grase și picante servite la masă de seară.

Consumi cofeină

Știi deja că băuturile care conțin cofeină te energizează și nu te lasă să adormi așa că probabil că eviți deja consumul de cafea și sucuri care conțin cofeină seară, înainte de culcare. Ceea ce poate nu știi este că unele băuturi decafeinizate pot conține chiar și 20 de mg de cofeină. Drept urmare, indicat ar fi să eviți cafeaua decafeinizată pe care o servești la cină.

Nu numai cafeaua și băuturile pe baza de cofeină te țin treaz seară, ci și unele alimente. Ciocolată neagră, spre exemplu, conține cofeină. O cantitate de 100 de g de ciocolată neagră are un conținut de 40 g de cofeină.

Ai o rutină neadecvată înainte de culcare

Creierul are nevoie de o rutină înainte de somn, care să îl pregătească pentru odihnă. Rutină ta poate fi exact așa cum îți dorești, poți începe cu un dus, apoi te poți demachia și poți medita preț de 10 minute. Pe de altă parte, poți citi sau poți bea un ceai cu efecte calmante – alegerea îți aparține, important este să respecți această rutină în fiecare seară.

Te cerți

Deși mânia este o emoție sănătoasă, spun experții, atunci când nu o gestionezi corespunzător, ea poate să îți afecteze relațiile și sănătatea. Faptul că te cerți cu cineva, în special chiar înainte de a merge la culcare, te poate pune pe o pantă de tipul răspunsului „luptă sau fugi”, iar în acest fel, îți va fi mult mai greu să adormi sau îți va fi greu să ai un somn odihnitor. De asemenea, ai șanse mari să te trezești indispus(a) dacă încă te gândești la problemele nerezolvate din seară anterioară.

Muncești

Faptul că muncești până aproape de ora de mers la culcare îți poate îngreuna situația, în sensul că îți va fi greu să te relaxezi, să te deconectezi. Cum poți să te îndrepți spre o stare relaxată, spre somn, când tot ceea ce gândești are legătură cu raportul sau alte sarcini pe care trebuie să le faci a două zi dimineață?

Că alternativă, stabilește-ți clar un moment de început și un moment de încheiere când vine vorba de sarcinile și îndatoririle pe care le ai la locul de muncă. Dacă poți, fă-ți o regulă special concepută pentru ține, care spune că nu va trebui să muncești atunci când vii acasă de la serviciu.

Bei cantități mari de alcool

Poate că îți place să te bucuri de un pahar sau două cu vin înainte de culcare, dar acesta nu este cel mai bun mod de a obține un somn de calitate în timpul nopții. Alcoolul te-ar putea ajută să adormi mai repede și să te bucuri de un somn mai profund, cu toate acestea, el poate să îți afecteze alte aspecte ale odihnei. Studiile au arătat că prin consumul băuturilor alcoolice înainte de culcare, se reduce somnul somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor sau somnul REM este o faza a somnului în care se produc cele mai multe și cele mai intense vise).

Conduci mașină

Dacă nu îți dorești să ai un accident rutier, nu şofa atunci când ești obosit(a). Conducerea unui autovehicul în perioada când, de regulă, te pregătești să mergi la culcare, nu este o mișcare inteligență. Dacă îți este somn, este în interesul tău (cât și în interesul celorlalți șoferi) să nu conduci. Că alternativă, poți ruga pe cineva să fie șofer în locul tău sau poți comandă un taxi care să te ducă la destinație.

Bei multe lichide

Desigur, este important să îți menții corpul hidratat, dar consumul excesiv de lichide ar putea avea un impact negativ asupra capacității tale de a dormi. În plus, dacă te trezești că să mergi la baie de mai multe ori în timpul nopții, vei vedea că nu așa te poți bucură de un somn de calitate. Dacă îți este sete, bea o cantitate mică de apă în loc să bei tot paharul. Corpul tău îți va mulțumi.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: