În ultimii ani, tot mai des se atestă dorința  tinerilor de a schimba lumea și de a obține noi cunoștințe și abilități pentru dezvoltarea și implicarea în activitățile societății. Voluntariatul este modul ales de tineri pentru a se dezvolta atât personal, cât și pentru a aduce beneficii întregii comunități. Tinerii  participă la training-uri, scrieri de proiecte, merg în teambuilduing-uri și, probabil cel mai importat, leagă prietenii.

Am discutat cu câțiva tineri voluntari și a încercat să afle ce îi motivează să facă activități de voluntariat și ce abilități și-au dezvoltat.

Una dintre tinerele cu care am discutat este Cristina Basiu, director Regional Proiecte la Uniunea Studenților din România, voluntară în Centrul de Tineret UniT din orășelul Criuleni, voluntară în Asociația Studenților Economiști din Oradea, la moment studentă Marketing la Universitatea din Oradea, România.

Aceasta și-a început activitatea de voluntar acum 6 ani, la Centrul de Tineret “UniT” din orășelul Criuleni. Tânăra povestește că totul a început neașteptat iar activitatea sa în calitate de voluntară a căpătat amploare într-un timp foarte scurt. Își amintește chiar și prima activitate: ”erau niște pregătiri pentru un flash-mob dedicat zilei de 8 martie, care, de altfel, a fost prima activitate care m-a scos complet din zona de confort și m-a motivat să mă implic tot mai mult în aceste activități, desigur.

Cristina spune că datorită voluntariatului a acumulat multă experiență în domeniul trainingurilor, vorbitului în public, scrierii de proiecte, fapt ce a ajutat-o să își îmbunătățesc CV-ul. Cristina mai povestește că: “ Tot voluntariatul m-a ajutat să mă incadrez mai rapid in mediu studențesc și să îmi fac prieteni mult mai ușor, cu ajutorul lui am cunoscut o grămadă de oameni minunați care se susțin și se ajuta reciproc.”

Cristina povestește că datorită voluntariatului a reușit să iasă în evidență: “Viața mea de voluntar m-a determinat să ies din zona mea de comfort, am înțeles pe propria piele cat de importante sunt flexibilitatea, adaptabilitatea și curajul pentru a face față provocărilor ce apăreau în cale. Voluntariatul m-a ajutat să scap de frică de a vorbi în public și să devin un orator bun, care reușește să captiveze atenția întregului grup sau oricărui alt interlocutor indiferent de ce post ar ocupa.Pe scurt, voluntariatul este un stil de viață, care te obișnuiește să fii într-o permanentă dezvoltare, să nu îți fie frica de provocări, ci să înveți din toate oportunitățile care îți ies in cale.

 

O altă tânără cu care am discutat este Mândru Lenuța, voluntară a Grupulului de inițiativa al satului Mașcăuți, Criuleni.

Tânăra spune că dorința de a constribui e motivația ei zilnică. “Cred că de fapt aici e cheia – să alegi cauza care trezește în tine un sentiment atât de profund, o dorință de implicare atât de mare, o pasiune atât de misterioasă, încât să fii dispus ca din timpul tău – singura resursă neregenerabilă – să aloci acelei cauze. Intenția mea a fost satisfacția de a contribui, ajungând până la bucuria de a urmări evoluția în timp a beneficiilor.

Lenuța mai spune că tare mult influențează cercul de prieteni, oamenii ce te înconjoară și inițiativele în grup. “Am norocul să fiu înconjurată de persoane care împărtășesc aceleași valori ca și mine, iar voluntariatul a reprezentat un interes enorm pentru tineri întotdeauna, astfel auzind în școală tot mai multe lucruri despre aceste acțiuni , însă neavând curajul de a deveni și eu un pilon ce modelează temelia societății pentru viitor. Astăzi însă mă dedic cu tot sufletul viitorului prosper și promovării voluntariatului.”

Alisa Tanas este studentă la facultarea de jurnalism, dar asta nu o împiedică să dedice o parte din viața sa  voluntariatului. La moment face parte din grupul de Inițiativă IMPACT din satul Boșcana, Criuleni.

Întrebată de unde a aflat pentru prima dată de noțiunea de voluntariat, Alisa a zis că din școală încă a aflat ce posibilități și uși îi poate deschide această activitate.  “Am aflat ce este voluntariat “pe bune” în școală și, concomitent, la Centrul de Resurse pentru Tineri din Criuleni. Acolo am dezvoltat simțul civic și, ulterior, cu ajutorul coordonatorilor de la Centru, am fondat în anul 2020, împreună cu mai mulți tineri de la mine din localitate, în satul Boșcana, primul grup de inițiativă de tineri , denumit ,,Impact”. De atunci, voluntariatul este o parte componentă și indivizibilă din viața mea.

Alisa, ce te-a motivat sa devii voluntar?

“Dorința de schimbare și implicare. E deranjant să auzi în societate că tot ce faci trebuie să fie pentru remunerare. Eu am vrut să devin voluntar pentru a contribui la bunăstarea mediului, a cetățenilor, și la dezvoltarea mea ca OM. Voluntariatul se face peste tot în lume și aduce schimbări colosale. M-a motivat, astfel, și exemplele frumoase, care au demonstrat că implicarea face diferența. Mă implic peste tot, în limita posibilităților. Salubrizare, activități culturale, caritate, instruiri și educație, jocuri și recreere – toate sunt piloni importanți în transformarea oamenilor în cetățeni activi și responsabili. Trebuie să menționez că mie îmi place să mă dezvolt multilateral, așadar voluntariatul este platforma perfectă pentru a le încerca pe toate.”

Savin Tamara, o altă tânără voluntară spune că primește o deosebită plăcere atunci când știe că se implică în activități care pot dezvolta societatea.

Pot spune că voluntariatul presupune muncă și acțiune,iar prin acțiuni capeți experiență. Eu am participat în cadrul unor proiecte care au avut ca scop atragerea tinerilor în localitatea noastră, ceea ce mi-a făcut o plăcere deosebită și am făcut unele concluzii în urma  acestor proiecte.Impreună cu alți voluntari am elaborat unele campanii de informare pe baza unor probleme sociale.Pe lângă aceasta, o mare satisfacție mi-a trezit acțiunile de caritate, prin prisma cărora am făcut de sărbători ca unii copii să creadă în minuni și am adus zâmbetele pe fața acestora. Uneori nu reușesc să mă implic în toate proiectele , însă cele cărora mă alătur sunt memorabile devenind o experiență deosebită .”

Tamara spune că voluntariatul este o posibilitatea foarte bună de a te descoperi singur pe tine.

“Cred că voluntariatul este important în rândul tinerilor, deoarece  acesta este un mod de a cunoaște noi persoane cu aceleași interese și de a-ți dezvolta abilitățile de socializare ,uneori chiar te poate ajuta să-ți depășești timiditatea (o spun din propria experiență).Voluntariatul te face să descoperi realitatea din jurul tău și te face să te simți mult mai împlinit,deoarece cred că nimic nu se poate compara cu sentimentul că ai ajutat unele persoane mai puțin norocoase și ,de ce nu , ai contribuit la dezvoltarea comunității din care faci parte. “

Valeria Antocica, o altă tânără voluntară, spune că pentru a implica și alți tineri în activități de voluntariat este important de a arăta și rezultatele proprii, de a motiva prin experiențe pe care le pot căpăta tinerii și de a le vorbi despre valoarea implicării generației tineri în activități de voluntariat.

“M-au motivat sa devin voluntar  oamenii care au nevoie de ajutor  și societatea pentru a face lucruri frumoase pentru alții. Cele mai multe activitățile în care mă implic sunt problemele comunitare. Eu despre voluntariat, prima dată, am auzit  la școală, la disciplina educația civică, profesoara  ne-a spus cine  pot fi voluntarii și ce fac ei. Vreau să menționez că voluntariatul este important in rândul tinerilor, deoarece noi suntem generația care poate revoluționa lumea, putem sa îi convingem și pe alții ca să  devină voluntari care sa ajute oameni , pentru că nu-i costă nimic pe alții să facă bine.”

Distribuie articolul: