Cu siguranță pandemia de Coronavirus a afectat toate domeniile, mai ales cel al turismului. Cu toate acestea Vitalie Guțu, jurnalist și fondatorul proiectului „Călătorii cu Gust”, nu s-a lăsat bătut. Despre lansarea, parcursul și cum s-au reorganizat filmările proiectului, aflăm în interviul ce urmează.

Cum a apărut proiectul „Călătorii cu Gust’’?

Ideea proiectului „Călătorii cu Gust” a apărut cu ani buni în urmă, dar abia spre finalul anului 2017 s-a materializat într-un proiect media de promovare a turismului local, dar și internațional. Așa a fost creată platforma web calatoriicugust.com – un site care se poziționează ca un adevărat ghid pentru cei care își planifică vacanțele sau aventurile turistice. Inițial, am început prin publicarea articolelor despre impresiile mele despre ce am văzut, unde am fost, ce am mâncat și veneam cu recomandări de tot genul: locație, preț, traseu accesibil etc. Așa a prins contur proiectul „Călătorii cu Gust”, care azi, tind să cred, este printre puținele platforme media dedicate, exclusiv, promovării și mediatizării locurilor turistice de la noi, dar și din afara țării.

Cum au avut loc filmările primului reportaj? Care a fost locul vizitat?

Trebuie să spun că primele materiale realizate pe platforma „Călătorii cu Gust” au fost în format text plus fotografii. Și au fost subiecte care reflectau turismul internațional. Mai exact, locurile din străinătate pe care le vizitam până la pandemia de coronavirus. Ulterior, pe site au început să se regăsească material video, care, la fel, veneau din afara țării. Iar primul reportaj video a fost realizat din Atena, Grecia. Am realizat acest material care reda cele mai importante locuri pe care trebuie să le vizitezi în Atena, în perioada sărbătorilor de iarnă. Au fost filmate câteva taverne din Atena, unde arătam bucatele comandate, cam cât m-au costat etc. Filmările propriu-zise au fost ușor de realizat, mai cu seamă că Atena este o Capitală mega-turistică și atunci ție ca jurnalist îți vine mănușă să faci filmările, fără nicio sinchiseală.

Ce greutăți ați întâlnit la începutul proiectului? 

De la startul proiectului „Călătorii cu Gust” cea mai mare „temere” a fost, probabil, periodicitatea constantă a apariției materialelor atât video, cât și în formă text. De asemenea, la început a fost un pic mai dificil că, au fost cazuri în care ajungeam pe neașteptate în locuri neplanificate și era numai bine de filmat și de le mediatizat, iar eu nu aveam echipamentul necesar. Totuși, găseam ieșire din situație. Aveam telefonul mobil la mine și subiectul era în lucru, deja. Acum totul este la îndemână și indiferent de circumstanțe sunt gata pentru orice călătoriile cu gust.

Cât de mare este echipa ce stă în spatele „Călătorii cu Gust”?

Echipa e mică de tot, pe de o parte: doar eu, cameramanul, un editor de imagine și o persoană care se ocupă de mentenanța IT a site-ului calatoriicugust.com. Pe de altă parte, echipa mea sunt oamenii cu care colaborez mereu: ghizii de turism, Agenția de Investiții din Moldova sau chiar eroii materialelor mele.

După câte cunoaștem în ultima perioadă materialele au fost realizate pe teritoriul Republicii Moldova, planificați în curând să călătoriți peste hotare?

Până la pandemia de coronavirus călătoream mai des peste hotare și realizam materiale din diverse orașe. Acum, deja de un an de zile Călătoriile cu Gust „s-au mutat” în interiorul țării. Și practic în fiecare lună descoperim sau chiar redescoperim locuri inedite, oameni cu istorii deosebite, care merită să le vadă o lume întreagă.

Ce vă place cel mai mult în aceste călătorii? (Mâncarea, Locul, Oamenii etc.)

Fiecare călătorie chiar este una cu gust, atât la propriu, cât și la figurat. Orice destinație explorată rămâne memorabilă prin frumusețea ei, bucatele tradiționale ale locului și destinele oamenilor care fac acel ținut să fie cunoscut tuturor. Cel mai mult îmi place să găsesc Necunoscutul și să pornesc de la el, să fie cumva firul roșu al fiecărui material realizat de mine, iar cei care-l urmăresc să-și dorească ajungă cât mai repede la o destinație sau alta.

Care a fost cea mai impresionantă destinație, unde v-ați întoarce cu drag?

Orice loc vizitat de mine este unul impresionant. Și asta, pentru că, aventura turistică planificată cu gust pornește de la ideea că așa cum simt eu și văd eu lucrurile, și cum sunt ele de fapt, așa le transmit fie prin materiale video sau text. Mereu încerc să redau totul. M-aș întoarce de fiecare dată acolo unde am mai fost. Nu există o destinație aparte, toate sunt dragi ochiului și sufletului meu și așa vreau să le redau pentru a fi îndrăgite și de prietenii/cititorii/utilizatorii platformei calatoriicugust.com.

Dacă ați putea să ne faceți un traseu al locurilor din Republica Moldova vizitate prin intermediul „Călătoriilor cu Gust”?

Acum câțiva ani, am început timid, dar sigur să descopăr unele locuri din Chișinău și să le propun oamenilor ce să viziteze în Capitala noastră. Ca de exemplu: Muzeul Satului de la porțile orașului sau, de ce nu, la ZOO – un material video, care, apropos, a stârnit comentarii din diverse tabere și asta bucură. De asemenea, după o perioadă am reînceput filmările la „Călătorii cu Gust” cu Sipoteni – Capitala de tineret a Republicii Moldova pentru 2020-2021. Un material în care am arătat ce frumuseți se ascunde acolo și cu ce se poat mândri Sipoteniul.

A urmat vizita la Temeleuți, unde am descoperit că în 2022 se va deschide Muzeul „Casa Bătrânească”. Am decis să merg pentru a afla istoria acestei bijuterii de la Zinaida Țurcanu – cea care cu mare grijă readuce la viață povestea de altădată a neamului nostru. Călătoriile cu Gust au ajuns și la Muzeul de Istorie si Etnografie din orașul Călărași. Acolo, unde ghidul de turism și muzeograful Mariana Iurku ne-a făcut o incursiune în timp și ne-a prezentat cele mai valoroase piese muzeistice pe care le găzduiește instituția: de la Casa Mare, până la sala cu obiecte sovietice sau lumea evreiască. Aici, trecutul și prezentul merg mână-n mână. O călătorie de câteva zile a fost cea în care am refăcut traseul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Aici am redescoperit mănăstirea Căpriana, Orheiul Vechi, Lalova, mănăstirea Țâpova, stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobâlea, raionul Șoldănești, cetatea Soroca.

Am pornit, la fel, să descoperim Găgăuzia. O adevărată aventură turistică alături de oameni frumoși la oameni frumoși: escapadă la ferma de cai AT-PROLIN, o lecție de istorie la muzeul din satul Avdarma, o relaxare cu un pahar de vin la „Vinuri de Comrat” și din agenda călătoriei nu lipsește mărinimia celor de la Gagauz Sofrasi. Călătoriile cu Gust prin țară au făcut popas la Leordoaia, raionul Călărași – locul unde dacă ajungi, imediat, te teleportezi în Kîrgîstan, considerat drept „Elveția Asiei Centrale”. Am vizitat și Casa Mierii de la Răciula, raionul Călărași – acolo unde albinele sunt la ele acasă, iar cei care calcă pragul imperiului de stupi sunt întâmpinați de gazda Constantin Stegarescu și sunt inițiați în procesul de colectare, procesare și ambalare a produselor apicole.

În altă săptămână, Călătoriile cu Gust au zăbovit la Muzeul de Istorie și Studiere a Ținutului Natal din satul Horodiște, raionul Călărași – instituția muzeală a fost fondată cu ocazia celor 100 de ani de la nașterea marelui Vladimir Ilici Lenin. Am trecut și pe la Casa – Muzeu Alexandru Donici din Orhei – locul unde personajele din fabulele lui Donici te așteaptă la intrare. De asemenea, am aflat ce îl leagă pe fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voroninc de Casa-Muzeu „Alexandru Donici”. Când a venit timpul lalelelor și narcișilor, Călătoriile cu Gust au ajuns la Lacul cu Nuferi de la Bardar. Și cea mai recentă Călătorie cu Gust a fost una specială și a avut traseul Chișinău-Ungheni-Chișinău. Cum am pornit la drum, unde am ajuns, de ce covoarele de Ungheni sunt la mare căutare prin țările lumii sau unde, totuși, se află linia roșie de demarcație între Republica Moldova și România? Toate le puteți afla în episodul calatoriicugust.com. În cel mai scurt timp, vor apărea și alte materiale video, ele acum sunt în lucru, se află pe masa de montaj. Așa că stați alături de calatoriicugust.com.

Ce surprize planificați în continuare pentru publicul vostru?

Surprize sunt multe. Urmează noi materiale video, dar și text din diverse locuri ale Republicii Moldova, pe care nici chiar localnicii nu le prea cunosc. Așa că va fi interesant. De asemenea, o altă surpriză va apărea, sper eu, de Paște. Divulg doar puțin. Este vorba despre articole ce vor fi utile pentru călători, turiști, dar și localnici. Nu uitați, călătoriți doar cu… GUST.

 

Autoare: Daniela Arapan, stagiară