La 2 septembrie a fost inaugurat căminul JUVENIS. Scopul acestui proiect, cu sprijinul Fundației de binefacere „Caritas Moldova” este de a susține tinerele studente ce provin din familii social-vulnerabile din Moldova, pentru a facilita accesul lor la educație în instituțiile de învățământ superior din țară. Alina vine dintr-o familie cu mulți copii, iar dorința ei cea mare era să facă arte la Chișinău.

Una dintre beneficiarele căminului JUVENIS este și Alina (n.r. numele beneficiarei a fost schimbat la dorința ei). Tânăra are 19 ani, a studiat la colegiul de arte plastice „Alexandru Plămădeală”, iar visul ei cel mare era să-și continue studiile la Chișunău, în domeniul artelor. A dat admiterea și la moment este studentă la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău, Facultatea Arte Plastice și Design.

Vine dintr-o familie unde a cunoscut de mică neajunsurile și greutățile. Mai are 5 frați și surori, iar părinții nu reușesc cu forțele proprii să-i întrețină. „Situația este foarte grea. Chiar din primul an când am venit la Colegiu am început în paralel să muncesc. Era la un moment dat unica mea sursă de venit și mă salva din multe, chiar dacă era o sumă care pe departe îmi acoperea nevoile”, ne mărturisește tânăra.

10 studente din diferite instituții de învățământ superior vor beneficia de loc de cazare în acest cîmin. Ele deasemenea vor primi asistență de la un psiholog calificat, care le va oferi consiliere și va organiza săptămânal discuții spirituale și culturale pe diferite subiecte. În cămin tinerele beneficiază de toate condițiile de primă necesitate: bucătărie, baie, sală de calculatoare, mașină de spălat.

„O perioadă am locuit la un centru pentru copii de tip orfelinat – era mai greu acolo, însă ne-am adaptat. Despre acest cămin am aflat de la coordonatorul acestui proiect și m-am bucurat nespus de mult, este un ajutor imens în realizarea visului meu de a-mi continua studiile în domeniul artelor plastice și designului”, a mai spus Alina pentru EA.md

„Educația trebuie să fie accesibilă tuturor, inclusiv celor care au o situație familială și materială mai puțin fericită. În acest sens, prin deschiderea Centrului Juvenis, Caritas Moldova își propune să continue proiectele de facilitare a accesului la educație pentru tinerii din familiile social vulnerabile. În acest fel, asigurăm, cu ajutorul donatorilor noștri, egalitate de șanse și pentru copiii/tinerii care provin din categorii mai puțin privilegiate, dar care își doresc să învețe și să se dezvolte, atât profesional cât și personal și spiritual”,  a declarant Edward Lucaci, președintele Caritas Moldova.

Autor: Anastasia Florea, stagiară