Șemineul din imaginea de mai sus este confecționat din polistiren -un material ce poate fi montat pe orice suprafaţă și poate înlocui materialele costisitoare cum sunt rigipsul, piatra, ipsosul. „Polistirenul în sine e slab rezistent la condițiile meteo schimbătoare, dar pentru că tratăm elementele cu un strat polimeric protector ce îi conferă duritate, acestea rezistă și 50 ani dacă nu se intervine cu acțiuni mecanice care să le deterioreze”, ne asigură Andrei Bozianu - meșterul care mânuiește cu iscusință acest material. Polistirenul este unul din cele mai răspândite tipuri de masă plastică, cu un consum mondial de miliarde de kilograme pe an și se obține dintr-un derivat al petrolului.

Andrei Bozianu are 38 de ani și e agronom de specialitate. Un reportaj realizat de italieni despre polistiren l-a impresionat pe Andrei, care a decis să se reprofileze definitiv. După ce a muncit 7 ani în Italia, a revenit acasă. Acum un an, ajutat de soție, a lansat o afacere care presupune transformarea polistirenului în orice își dorește clientul.

„Toate ideile dumneavoastră pot fi din polistiren: logotipuri, sigle, litere, cifre, diferite figurine, mobilier, elemente de decor 3 D, șeminee decorative, ornamente pentru fațada casei. Iar când ne referim la decorul fațadelor, să ne credeți că nu există limite. Putem transforma o casă tipică moldovenească în una care să amintească de stilul arhitectural englez de exemplu.”

Andrei Bozianu și echipa sa și-au lăsat amprenta în toate colțurile țării, de la nord la sud. Decorul din polistiren a ajuns la Cantemir, Nisporeni, Strășeni, Ungheni, Tighina, Orheiul Vechi. De la o vioară și câțiva eroi Disney confecționați din polistiren acum un an, Andrei a ajuns să fabrice coloane uriașe pentru decorul caselor din Moldova.

„Așa cum e firesc, primele mele lucrări îmi păreau extrem de frumoase, dar acum când privesc în urmă, înțeleg că sunt niște creații modeste pe lângă ceea ce pot face astăzi. Să înțelegeți, polistirenul, ca materie primă, are un potențial uriaș. Imaginația omului nu are dreptul să aibă limite atunci când avem la îndemînă acest material, cu o compoziție flexibilă.”

Dacă vă doriți arcuri la geam, coloane sau orice alte elemente arhitecturale, aflați că prețurile încep de la 84 lei pentru un metru liniar.

Acum că vin sărbătorile de iarnă, la mare căutare sunt elementele de decor pentru casă, oficii și magazine. Fulgii din polistiren, în funcție de dimensiuni (de la 10 la 50 cm) costă între 2 și 45 de lei. Clopoțeii decorativi costă de la 3 la 6 lei. O babă de zăpadă în format 3 D, cu înălțimea de 1 metru și jumătate, costă 700 de lei.

Elementele de decor din polistiren sunt vedetele ședințelor foto de familie și a petrecerilor. 

3D Polistiren

Str. Uzinelor 210/1

tel: +373 (68) 154234

P