În laboratoarele de cercetare a somnului, dacă oamenii sunt capabili să arate cu mișcările ochilor în timpul somnului REM, atunci „sîntem de acord că au visat lucid”, spune Karen Konkoly, cercetător doctor în psihologie la Universitatea Northwestern, Illinois, Statele Unite. REM este faza în care apar visele.

Vise spontane sau stimuli
În timp ce unii oameni experimentează vise lucide în mod spontan, alții le au doar dintr-un stimul extern (cum ar fi o conversație, vizionarea unui videoclip sau citirea unui articol despre visul lucid sau după ce au muncit foarte mult pentru a realiza unul).

„Sunt oameni care pot învăța (să aibă unul) în câteva zile, iar alții au nevoie de trei luni”, explică Michael Schredl, cercetător la laboratorul de somn de la Institutul Central pentru Sănătate Mintală din Mannheim, Germania.

Studiile au descoperit că principala motivație pentru visul lucid este să se distreze sau să împlinească o dorință, dar mulți folosesc și visul lucid pentru a face față mai bine coșmarurilor sau viselor urâte, a rezolva probleme, a explora idei creative sau a exersa abilitățile.

Unele cercetări au arătat că participanții care practică abilități motorii simple în visele lor lucide, cum ar fi baterea cu degetele, își îmbunătățesc capacitatea de veghe în comparație cu grupurile de control.

Una dintre tehnicile de inducere a somnului jucăuș este să te trezești după aproximativ cinci ore de somn și să repeți fraza „data viitoare când visez, îmi voi aminti că visez”.

Un studiu a constatat că persoanele care și-au strâns mâinile în timpul viselor lucide au arătat activare în aceleași zone ale cortexului motor ca și în starea de veghe.

S-a sugerat chiar că visele lucide ar putea fi folosite pentru a trata tulburări psihologice grave, cum ar fi depresia clinică și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

primul meu vis lucid
După ce am auzit prima dată despre visul lucid la începutul anilor 2000, am început să țin un jurnal de vis și foarte curând am avut primul meu vis lucid: mergeam pe o stradă lângă școală și treceam pe lângă o prietenă și ne-am oprit să discutăm.

Din anumite motive, conversația avea ceva ireal și asta m-a făcut să realizez că visez. Am țipat la prietenul meu și am sărit imediat și am început să zbor, în timp ce partenerul meu mi-a făcut cu mâna.

De-a lungul anilor, am mai avut câteva vise lucide. Eu aparțin populației medii când vine vorba de a experimenta visul lucid. Într-un sondaj din 1998 privind comportamentul viselor a 1.000 de austrieci, cel puțin 26% au raportat că uneori au vise lucide.

Un sondaj din 2011 efectuat pe 900 de adulți germani a constatat că jumătate dintre aceștia au declarat că au visat vreodată lucid și este mai frecvent în rândul femeilor și tinerilor. O meta-analiză din 2016 a avut rezultate similare.

Majoritatea visătorilor lucizi au aceste vise în mod natural și spontan, fără intenție.

Destul de des, visul lucid natural începe în adolescență, uneori ca un mecanism de a face față coșmarurilor frecvente, spune Tadas Stumbrys, profesor de psihologie la Universitatea Vilnius din Lituania.

Tehnici de inducere a viselor lucide
Deoarece visătorii lucizi sunt adesea rari, cercetătorilor le poate fi dificil să atingă rate mari de succes în inducerea viselor lucide, ceea ce le face dificil de studiat, mai ales în medii de laborator. Din acest motiv, cercetarea se concentrează în prezent pe determinarea tehnicilor care funcționează cel mai bine.

„În acest moment, nu avem o singură tehnică care să poată induce visul lucid în mod fiabil și cu o rată mare de succes”, spune Stumbrys.

Cu toate acestea, există mai multe modalități ușoare de a le facilita. Oamenii care își amintesc bine visele, de exemplu, au mai multe șanse să-și amintească că au avut vise lucide. Reamintirea viselor poate fi îmbunătățită ținând un jurnal de vis, înregistrând sunetul visului pe telefon sau redându-l în minte timp de 10 minute după trezire, spune Denholm Aspy, cercetător în psihologie la Universitatea din Adelaide din Australia.

Testarea realității este o altă tehnică utilizată pe scară largă. Constă în a te întreba de mai multe ori pe zi dacă visezi sau nu, în speranța că o vei face și când adormi, iar asta va duce la un vis lucid.

„În general, atunci când dormim, acceptăm necritic ceea ce se întâmplă în visele noastre”, spune Stumbrys.

Și, desigur, chiar și cel mai bun nu va funcționa dacă nu îl exersați în mod regulat, spune Schredl.

O altă metodologie numită „reactivare țintită a lucidității”, care are ca scop inducerea visului lucid într-o singură sesiune de somn de laborator, a fost testată într-un studiu din 2020 condus de Michelle Carr, cercetător în somn și neurofiziologie la Universitatea din Rochester, NY.

Cercetătorii le-au oferit participanților informații despre visele lucide și antrenament cu indicații audio și vizuale înainte de a lua un pui de somn de 90 de minute, timp în care aceleași indicii audio și vizuale au fost redate în timpul somnului REM.

Participanții au indicat că visează lucid folosind mișcările ochilor.

„Acest lucru a făcut ca jumătate dintre participanți să aibă vise lucide”, spune Konkoly, coautor al studiului.

Trei din cinci participanți la studiu care nu au visat niciodată lucid înainte au făcut acest lucru în laborator, folosind această metodă.

Progresul cercetării
O problemă în cercetarea visului lucid este că studiile au fost adesea la scară mică sau au avut probleme metodologice, deși acest lucru pare să se îmbunătățească.

De fapt, mulți psihologi nu au crezut că visul lucid a existat până în anii 1980, după ce mai multe studii cheie au arătat că visătorii lucizi pot trimite semnale lumii exterioare în timpul somnului REM.

Dezbaterea continuă cu privire la ceea ce se întâmplă exact în timpul visului lucid.

De atunci, cercetările au progresat: studiul lui Konkoly, de exemplu, a arătat că visătorii lucizi pot folosi mișcări ale ochilor predeterminate pentru a răspunde corect la probleme simple de matematică care le-au șoptit cercetătorii, demonstrând comunicarea bidirecțională între visători lucizi și experimentatori.

Cu toate acestea, dezbaterea continuă cu privire la ceea ce se întâmplă exact în timpul visului lucid.

În cele din urmă, oameni de știință precum Konkoly speră că cercetarea le va permite să înțeleagă mai multe despre cum și de ce visăm. Ea speră, de asemenea, că ele aruncă lumină asupra conștiinței însăși.

„Este o stare de conștiință foarte unică, cu proprietăți unice”, spune el. „Pentru mine, dacă înțelegi cum se întâmplă asta și ce este diferit într-un vis lucid față de trezire, vom ști mai multe despre ceea ce face mintea umană în general.”

Distribuie articolul: