Greu de găsit o pereche mai potrivităm care să-ți încânte papilele gustative, decât un cașcaval bun și un vin deosebit. Datorită faptului că fiece soi de vin are atuurile sale deosebite, specifice zonei, tipului de vin, metodei de fermentare, trebuie să cunoaștem câteva reguli generale de combinare a lor cu brânzeturile potrivite.

Cunoscătorii spun că, în mod ideal, vinurile ar trebui combinate ținând cont de zona de producere. De exemplu, un cașcaval italian va fi potrivit cu un vin italian, un Roquefort va fi aliatul perfect al unui vin franțuzesc. Și în Moldova avem companii care produc brânzeturi delicioase – potrivește-le cu un vin autohton și nu vei da greș!

Alege contrastele

Atât în ce privește gustul, cât și textura. De exemplu, alege un cașcaval sărat alături de un vin dulce, sau o textură cremoasă, încearcă s-o potrivești cu un vin corpolent.

Desigur, experții se conduc de reguli stricte în ceea ce privește combinarea vinului și a cașcavalului, tu însă poți experimenta, încercând diverse soiuri de brânză și vin, ca să creezi combinația perfectă pentru tine. Nu uita să decorezi frumos platoul cu brânzeturi, adăugând miere, fructe, pomușoare, alune etc.

Așadar, dacă avem brânză Feta, Chevre, bulgărească sau oricare alte brânzeturi proaspete, vom alege întotdeauna soiuri proaspete de vin. Aici s-ar potrivi de minune un vin alb, de exemplu Chardonnay sau Riesling, sau un vin rose sec.

Când vorbim despre brânzeturile maturate, dure, același principiu va fi respectat când alegem vinul. Nu-i vorbă, același Chardonnay ar fi și el potrivit, dar brânzeturile precum Parmigiano, Gouda, Cheddar cer să fie acompaniate de vinuri ample, bogate. Ar face un tandem perfect cu un Cabernet sau un Syrah.

Cu ce vom combina un spumant, un Pinot Grigio, o Fetească Albă sau Viorica? Acestor soiuri de vin li se potrivesc brânzeturile cremoase, de exemplu Brie, Mozarella sau Camembert. Chiar dacă am menționat doar vinuri albe, să știi că și un Pinot Noir ar face o bună asociere de gust cu aceste brânzeturi.

Brânzeturile cu mucegai: dacă ești un/o fan/ă a/al cașcavalului Roquefort, Gorgonzola, Danish Blue, atunci completează-le gustul cu o sticlă de Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon sau Fetească Regală.

Acuma ai ingredientele ideale pentru a petrece o seară perfectă în compania celor dragi ție, privind un film frumos, sau la cină cu persoana iubită!

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: