Vinul de desert sau vinul dulce este un tip de vin care devine tot mai popular an de an. Aș vrea să menționez că nu întotdeauna un vin dulce este și un vin de desert.

Un vin dulce este acel vin obținut din strugurii ce au o concentrație de zahăr mai ridicată, și aici producătorul este cel ce are grijă să existe un echilibru dintre nivelul de alcool, și cantitatea de zahăr.

Spre deosebire de vinul dulce, în care aciditatea este considerabil scăzută, iar gustul devine plat, de cele mai multe ori un vin de desert câștigă teren anume prin nivelul ridicat de aciditate. Toate metodele existente de fabricare a vinurilor de desert au în comun scopul de a menține ridicată aciditatea strugurelui și, prin urmare, de a obține un buchet olfactiv și gustativ inedit.

O să vorbim în continuare despre trei tehnici cunoscute prin care se obține un vin de desert bun.

Vinul de desert obținut prin metoda de stafidire

În zonele în care clima nu predispune spre utilizarea metodei prin îngheț sau prin mucegăire, în fabricarea vinurilor licoroase se folosește metoda de stafidire. Când aciditatea strugurilor este ridicată, strugurii se culeg manual și se lasă aproximativ 3 luni să se deshidrateze în mod natural.

Secretul unei deshidratări corecte constă în circulația aerului care trebuie să fie optimă, astfel încât să nu se pornească procesul de putrezire a ciorchinilor. Pentru aceasta, strugurii se așază într-un singur strat pe anumite polițe sau lădițe.

Mustul obținut va indica o aciditate înaltă și un conținut al zahărului de peste 400 g/l. Mustul fermentat va fi depozitat în baricuri de stejar și se va monitoriza temperatura la care va fi maturat.

Nu este de mirare că produsul finit va avea un cost ridicat, având în vedere toate particularitățile de producție. Un baric de stejar nu are un termen de valabilitate veșnic, ci este bun pentru aproximativ 3 ani.

Vinul de desert obținut prin metoda mucegaiului Botrytis Cinerea

Botrytis Cinerea este un mucegai nobil cre se formează în condiții de umiditate de peste 90% și temperaturi de peste 15 grade. Mucegaiul are excelenta proprietate de a deshidrata strugurele astfel încât aciditatea să nu aibă de suferit, iar aromele să capete nuanțe fine precum… deserturile (marmeladă, miere etc).

Datorită condițiilor lesne de înțeles, nu peste tot în lume se pot produce vinuri licoroase prin metoda mucegaiului. În plus, este un proces de producție destul de riscant. Mucegaiul poate deveni gri și atunci toată recolta este pierdută.

Recoltarea se face exclusiv manual și conform etapelor coacerii. Nu pot fi culeși toți strugurii deodată, pentru că este necesar ca fiece strugure să atingă nivelul de zahăr optim. Presarea și fermentarea se fac cu atenție deosebită și maturarea are loc în butoaie de stejar.

Vinurile de desert obținute prin metoda Botrytis Cinerea sunt cele mai apreciate în lume și, evident, au costuri pe măsură.

Vinul de desert de tip Ice Wine

Strugurii din care se produce vinul de desert prin această metodă sunt culeși atunci când temperatura în termometru indică valori negative. E necesar să fie o temperatură de aproximativ -8 grade noaptea, ca să se poată demara procesul culesului. Temperaturile de îngheț măresc aciditatea și concentrarea de zahăr în struguri.

Metoda de obținere a vinului de desert prin îngheț este posibilă în anii cu toamnă blândă, fără precipitații și când strugurii s-au dezvoltat complet până la primul îngheț.

Vinurile Ice Wine au arome puternice fructate și calități organoleptice care sunt apreciate în toată lumea. Cei mai vestiți producători de Ice Wine sunt așa țări ca Germania, Austria și Canada.

În Moldova, cei mai cunoscuți producători de Ice Wine sunt: Cricova, Asconi, Purcari, Chateau Vartely, Rădăcini, Fautor, Castel Mimi, Minis Terrios, Etnovin.

Vinul de desert sau vinul licoros se consumă preferabil la temperatura de 10 – 12 grade Celsius, din pahare cu picioruș cu capacitate de cca 250 ml. Pot fi asociate gastronomic cu brânzeturi fine, deserturi și tarte cu fructe, foie gras. Se consumă, de regulă, la finele mesei sau degustării.

Distribuie articolul: