Când suntem însetați de artă și cultură cel mai indicat este să ne luăm doza de emoții vii la teatru. Iată de ce, astăzi, venim cu câteva sugestii interesante pe care cu siguranță le veți îndrăgi. Alegeți să vă petreceți serile reci de iarnă urmărind spectacole inedite din repertoriul Teatrului Mateevici.

28, 29, 30 ianuarie și 18 februarie – „Aici, Moscova!”, de Iulia Pospelova

Spectacolul „Aici, Moscova!” este o dramă poetică sentimentală, un monolog ritmat energetic, scris cu multă sensibilitate, o narațiune alertă, care va relata publicului spectator povestea dramatică a vieții unicei fiice a lui Stalin – Svetlana Allilueva; povestea unei vieți tragice cu toate ciudățeniile și bulversările ei. Nu este o relatare politică, ci o călătorie a unui copil în căutarea neobosită a afecțiunii, a iubirii și a adevărului în mecanismele terorii staliniste, în chiar inima întunericului, în chiar imperiul condus de maleficul său tată. O căutare perpetuă de sine și fuga de umbra tatălui.

Un spectacol de arta vorbirii, expresivitate vocală și ritmică, realizat de Nelly Cozaru

Tinerii actori – studenții-absolvenți de la AMTAP (clasa – prof. univ., Nelly Cozaru, care semnează și regia spectacolului), vor oferi publicului una dintre cele mai emoționante istorisiri despre relațiile dintre cel mai mare dictator – tiran- călău al omenirii și fiica sa Svetlana – unica persoană pe care a iubit-o cu adevărat.

Cu actorii-studenți: Rusanda Radvan, Francesca Gărbălău, Mihaela Popescu, Cristina Lungu, Lucian Hârtop-Albu, Vlad Sabajuc, Cristi-Ioan Vlad, Vlad Ropot

Scenografie – Irina Gurin; canto, orchestraţie, adaptare muzicală – Diana Văluță; compilație muzică, efecte – Nelly Cozaru, Sandu Dicusar; expresivitatea ritmică – Oleg Mardari; proiecții video – Cristian Oloi; ore limbaj mimico-gestual – Svetlana Gudumac; traducerea din rusă. – Raluca Rădulescu.

Durata spectacolului: 1 h 30 min.

Prețul unui bilet: 150 lei

 

06 februarie – „Martiri”, de Marius von Mayenburg

MARTIRI de Marius von Mayenburg, realizat cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din RM și Centrului Cultural German AKZENTE, Goethe-Zentrum Chișinău.

 

Piesa MARTIRI reflectă fundamentalismul și omul contemporan, comportamentul extrem și limitele pe care și le pune singur în față, repercusiunile fanatismului și rostul minților deschise în societatea mileniului trei, precum și ignoranța sistemului educațional față de adevăratele pericole din instituțiile de învățământ.

„În teatru nu poate să fie vorba despre a le arăta oamenilor cine are dreptate. Dacă arăt o crimă pe scenă, nu sugerez că ar trebui să ne comportăm așa. Teatrul trebuie să atace, așa că aș prefera să arăt pe scenă un personaj incorect politic decât unul corect politic, ca să ofer o piesă relevantă politic. Altfel, se ajunge la o predică bisericească, care le propovăduiește celor care gândesc ca noi. Ceea ce ar fi plictisitor și deloc provocator pentru intelect. Dacă văd ceva groaznic, asta mă pune în mișcare”, Marius von Mayenburg.

Regie: Luminița Țâcu

Cu actorii: Cătălina Budu, Elena Frunze-Hatman, Victor Untilă, Valentin Delinschi, Eugen Prisăcaru, Nina Lefter, Ion Liulica, Mihaela Chiu, Giasti Sajin.

Scenografie – Irina Gurin, video-art – Cristian Oloi, traducerea din germană a piesei este semnată de Elise Wilk.

Spectacol recomandat 18+
Durata spectacolului: 1 h 50 min.
Prețul unui bilet: 200 lei; elevi și studenți: 100 lei
Bilete: 069098182 sau 022 23 23 58.

13 februarie – JURNALUL ANNEI FRANK

În februarie sau la începutul lunii martie, în anul 1945, s-a stins din viață micuța Anna Frank, la numai 15 ani… Echipa TAM aduce omagiu spectacolul „Jurnalul Annei Frank”, protagonistă fiind actrița Elena Frunze-Hatman, care s-a învrednicit de Premiul „Pentru cel mai valoros debut” la Gala Premiilor UNITEM – 2019!

Jurnalul Annei Frank este, de fapt, caietul undei fete de 13, apoi de 14 şi 15 ani, care povesteşte despre întâmplările ei zilnice, petrecute într-o anexă, în care se refugiase împreună cu familia sa, atunci când Amsterdamul fusese ocupat de naziști. În momentul scrierii, jurnalul devine o radiografie zilnică, începând din anul 1942 până în 1944. Refugiul Annei în aceste condiții, amintirile ei despre viața evreilor în timpul Holocaustului, au devenit o adevărată operă literară, cu o valoare istorică de neprețuit.

Spectacolul include mai multe secvențe din acest jurnal, prezentând diverse perioade și stări ale Annei, având în rolul central pe Elena Frunze-Hatman. Este vorba de o monodramă, care povestește despre trecutul dureros al evreilor, prin intermediul unui copil, prin prisma unei fete de 12 ani, adolescența căreia a trecut în cei mai de groază ani pentru omenire.Regia: Nelly Cozaru

Rolul titular: Elena Frunze-Hatman

Durata spectacolului: 1 oră

Pretul biletului: 200 lei; elevi și studenți: 100 lei.

Rezervarea la numărul: 0 69 019 100 /  022 23 23 58.

25 februarie – TREAPTA A NOUA

Cum ar putea fi o revedere între o mamă și o fiică, dacă prima fiind alcoolică a părăsit familia, iar a doua niciodată n-a știut ce înseamnă dragostea maternă?

Spectacolul „Revedere” este montat după piesa „Treapta a noua” a lui Tom Ziegler, și ne povestește despre viața Joannei, care urmează un proces de dezalcoolizare. Treapta a 9-a presupune întâlnirea cu cei dragi și obținerea iertării tuturor celor cărora le-ai greșit. Pentru Joanna singurul om drag care i-a mai rămas este fiica ei, Melissa, iertarea căreia pare a fi imposibil de obținut. Oare poate această întâlnire să reprezinte o reconciliere ?Regie: Emil Gaju

În roluri: Margareta Nazarchevici (Joanna), Elena Frunze – Hatman, Valentina Ostap (Melissa), Ludmila Botnaru (Eleanor), Mihaela Chiu (Tracy). Sunet – Gheorghe Popescu, lumini – Vitalie Lașcu, scenografia – Ciprian Antoci.

Prețul biletului: 200 lei; elevi și studenți: 100 lei.
Rezervarea la numărul: 0 69 019 100 / 022 23 23 58.

27 februarie – ILUZII

„Iluzii”- e o comedie amară, o poveste ironică despre viață, povestită de patru actori. Aflăm istoria de dragoste și moarte a două cupluri, care se confruntă cu niște iluzii, în care ne regăsim refugiul și noi. Povestea lor e de fapt povestea noastră. Artificiile teatrale fac loc sincerității și adevărului scenic. Suntem în căutarea unui răspuns la întrebările: Ce ne marchează viața? Ce e dragostea? De ce vine moartea?…

Răspunsul aduce învăluiri de iluzii… „Dragostea adevărată nu poate fi decât reciprocă. Dragostea adevărată poate fi și nereciprocă, trebuie, totuși, să existe o constantă în universul ăsta schimbător!”
Veniți, să facem claritate în toate aceste deziluzii…

Regie: Sorin Militaru

Traducere: Bogdan Budeș

Scenografie: Irina Gurin

În distribuție: Anatol Durbală, Elena Frunze-Hatman, Olesea Sveclă, Eugen Prisăcaru.

Durata spectacolului: 1 h 15 min.

Pretul biletului: 200 lei; elevi și studenți: 100 lei

Rezervarea la numărul: 0 69 098 182 /  022 23 23 58.

 

 

Distribuie articolul: