Cifra 13 e considerată cifră cu ghinion. Unii din noi iau această superstiție la modul serios, alții din noi, însă, preferă să treacă cu vederea acest fapt. Astăzi este vineri 13 – se presupune că este cea mai ghinionică zi! Dar de ce oamenii cred întotdeauna că se va întâmpla ceva rău atunci când se va întâmpla? Ei bine, adevărul este că nimeni nu este sigur care este originea exactă a superstiției. BBC vine cu explicații.

Numărul 13 și vineri au ambele o istorie lungă de a aduce ghinion – și combinația celor două este cea care face ca ziua să fie cea mai de temut. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre motivul pentru care se întâmplă asta!

Mulți cred că motivul ghinionului numărului 13 vine din Biblie.

Se crede că Iuda, care L-a trădat pe Isus, a fost al 13-lea oaspete care s-a așezat la Cina cea de Taină.

Chiar și astăzi, se consideră ghinion să ai 13 persoane așezate la o masă, iar unii oameni pun un ursuleț de pluș într-un loc pentru ca numărul de invitați să ajungă la 14!

În mitologia nordică, o cină a zeilor a fost distrusă de al 13-lea invitat numit Loki, care a făcut ca lumea să fie cufundată în întuneric.

Se pare că superstiția a rămas

Unele hoteluri nu vor avea camera 13, în timp ce multe clădiri înalte „nu au” un etaj 13, trecând direct de la 12 la 14. De asemenea, unele companii aeriene refuză să aibă un rând 13 în avioanele lor.

Vineri „ghinionist”.
De sute de ani, vineri a fost considerată cea mai ghinionică zi a săptămânii. În celebrele povești de la Canterbury ale lui Geoffrey Chaucer, scrise în secolul al XIV-lea, el spune „și într-o vineri a căzut toată această nenorocire”.

În Marea Britanie, vineri a fost odată cunoscută ca Ziua Spânzuratului, deoarece era de obicei atunci când oamenii care au fost condamnați la moarte erau spânzurați.

Dar Vinerea Mare – ziua răstignirii lui Isus Hristos – este considerată a fi singura Vineri care contravine tendinței, de unde și numele.

Dacă te-ai născut în Vinerea Mare, se crede că ai noroc, în timp ce marinarii, care sunt notoriu de superstițioși, încep uneori o călătorie lungă în Vinerea Mare din cauza legăturilor sale sfinte.

Combinația dintre vineri și numărul 13 ca o zi deosebit de ghinionică pare a fi o tradiție relativ recentă – poate de doar aproximativ 100 de ani.

Există chiar și un cuvânt special pentru frica de vineri 13 – paraskevidekatriaphobia. Ne este frică să încercăm să pronunțăm acel cuvânt…!

Distribuie articolul: