Este foarte modestă și nu îi place să se laude decât cu ceea ce face. Vika Tutunaru a descoperit pasiunea ei pentru crearea hainelor încă în studenție, dar a valorificat talentul și priceperea abia după ce a devenit mamă. Acum creează cele mai deosebite seturi mamă-fiică, iar cererile de paltoane pentru sezonul rece nu se mai opresc. Ce preferă moldovencele în acest sens și unde și-a propus să ajungă tânăra mămică, aflați din interviul de mai jos.

Vika Tutunaru, creatoarea Davie Still:

„Cos de doi ani, atunci când eram în primul concediu de maternitate. Făcusem un curs mai demult, însă nu mă gândeam că aș putea vreodată croi sau coase ceva. Fiind în concediu cu primul copil, am simțit nevoia să mă ocup cu ceva, să-mi umplu timpul calitativ și cu emoție pentru femei. Nu mi-am propus ca scop în sine să cos zilnic și cât mai mult. Am solicitări individuale și ador să-mi manifest creativitatea și deja profesionalismul în ceea ce fac, la solicitarea clientelor.

Seturile mamă-fiică mă împlinesc, probabil inclusiv din considerentul că mi-am dorit și eu să am o fiică, dar am doi flăcăi. Ador să admir mamele alături de fetițele lor și, mai cu seamă, îmbrăcate la fel sau asortate frumos. Nu consider asta un moft, ci o exprimare estetică foarte specială și plăcută ochiului – până la urmă orice fetiță mică visează în sinea sa să fie ca mama.

Paltoanele sunt stihia mea, mai ales în sezonul rece. Moldovencele adoră paltoanele cu puf, cu guler generos din puf. Sunt în proces să creez primele paltoane pentru bărbați. Va fi o provocare pentru mine. dacă vin familiile, atunci ei solicită de obicei rochii mamă fiică sau papioane tată-băiat.

colaj paltoane

Cea mai mare provocare pentru mine a fost să cos un costum pentru oficiu, mărimea XXL. Era o doamnă tânără, destul de corpolentă, care avea această necesitate. Restul creațiilor mele au fost cumva la nivelul meu de pregătire și nu mi-au solicitat prea mare efort, din contra – am pus creativitate și dăruire în tot ce am făcut. Cea mai mică rochiță, dintr-un set mamă fiică, creat la comandă, a fost pentru o bebelușă de numai 3 luni.Cel mai mic palton pe care l-am creat a fost pentru o fetiță de 1 anișor.

Nu refuz cereri, cliente, chiar dacă la început îmi pare că nu mă voi descurca. Găsesc soluții și chiar e o provocare pentru mine. urmăresc foarte multe tutoriale pe net, mă informez din diverse conferințe sau de la specialiști de talie internațională. Când copiii dorm eu lucrez, mai este soțul sau bunicii care mă ajută. Nu obișnuiesc să lucrez noaptea, prefer să am mai puține ore de muncă, dar calitative, iar odihna să fie odihnă.

colaj 11

Cel mai des comunicăm cu clientele, ele se orientează după ceea ce am mai făcut, însă eu nu repet modelele. Măcar ceva adaugăm sau schimbăm. Întotdeauna mă strădui să fac ceva individual și să sfătuiesc doamnele sau domnișoarele să aleagă anume ceea ce li s-ar potrivi și le-ar avantaja. Îmi place fraza „Fă așa cum tu știi mai bine”. Ei bine, eu anume așa fac, dat totul până la prima probă, asta pentru că voia clientului trebuie să fie cuvânt de lege.

cola 22

Timpul rapid de prelucrare și calitatea sunt atuurile mele și cred că anume asta le face pe cliente să revină. sunt și criteriile care contează pentru un client atunci când alege cine îi va coase o haină de zi sau de seară. Nu o să neglijăm în tot acest proces creativitatea – nici de-o parte, nici de cealaltă. Ea ne scoate din anonimat și pe creator, și pe cel care poartă cu mândrie haina.

colaj creatii

Davie Stil – eu nu descifrez, însă pot zice că e un fel de acronim de la prenumele noastre din familie. Probabil asta ne apropie de ceea ce facem, pentru că mă ajută foarte mult și soțul și desigur, copilașii, fiind cuminciori și lăsându-mă să lucrez. Nu este încă o afacere, e probabil mai curând o mare pasiune. Sper să crească și să se dezvolte.

familia viks

Planificăm în decembrie un eveniment de lansare, în care voi prezenta o primă colecție, mai multe paltoane și ținute pentru mamă și fiică. Poate deschidem și un magazin pe viitor, însă asta e doar un vis până când. Materia primă o iau de cele mai multe ori de peste hotare, pentru că la noi mai puțin se importă, în special pentru paltoane.

Foto: Davie Still