Taiwanul se pregătește de război și a făcut lista adăposturilor antiaeriene. Oamenilor li s-a explicat ce înseamnă eticheta galbenă

Taiwanul își pregătește adăposturile antiaeriene, deoarece tensiunile în creștere cu China și invazia Rusiei în Ucraina amplifică temerile cu privire la pericolul unui atac al Chinei asupra insulei, scrie Reuters.

China a intensificat activitatea militară în aer și în mările din jur, iar Taiwan a anunțat că se va apăra. În acest context, a făcut din consolidarea apărării sale o prioritate, organizând exerciții militare și civile regulate.

În planul de pregătire este inclusă și desemnarea adăposturilor în care oamenii să se ascundă în cazul unui atac cu rachete al Chinei. Nu este vorba despre buncăre special construite, ci despre spații în subteran, cum ar fi parcările de la subsol, metroul și centrele comerciale subterane.

Capitala Taipei are peste 4.600 de astfel de adăposturi care pot găzdui aproximativ 12 milioane de oameni, de peste patru ori populația sa.

Harmony Wu, în vârstă de 18 ani, a fost surprinsă să afle că o sală unde ea și prietenii ei dansau va fi transformată într-un adăpost antiaerieni în caz de război, dar a declarat că înțelege motivul. “A avea un adăpost este foarte necesar. Nu știm când ar putea veni un război și trebuie să fim în siguranță. Războiul este brutal. Nu l-am experimentat niciodată, așa că nu suntem pregătiți”, a spus Wu.

Oficialii din Taipei și-au actualizat baza de date cu adăposturile desemnate, lansând în acest sens o aplicație pentru smartphone, precum și o campanie pe rețelele sociale și afișe pentru a se asigura că oamenii știu cum să-l găsească pe cel mai apropiat.

Intrările în adăposturi sunt marcate cu o etichetă galbenă, cam de dimensiunea unei hârtii A4, pe care este precizat numărul maxim de persoane care pot intra acolo.

Un înalt oficial responsabil cu adăposturile a declarat că evenimentele din Europa au accelerat aceste nevoi. “Uită-te la războiul din Ucraina. Nu există nicio garanție că oameni nevinovați nu vor fi loviți. Toți cetățenii ar trebui să fie conștienți de criză… Avem nevoie de adăposturi în cazul unui atac al comuniștilor chinezi“, a declarat Abercrombie Yang, director al Biroului de Administrare a Clădirilor, pentru Reuters.

Luna trecută, Taiwan a organizat un exercițiu aerian în întreaga insulă pentru prima dată de când pandemia de coronavirus a întrerupt exercițiile regulate.

Printre instrucțiunile primite de cetățeni în cazul în care sosesc rachete a fost să coboare în parcările de la subsol cu ​​mâinile acoperindu-și ochii și urechile în timp ce își țin gura deschisă – pentru a minimiza impactul undelor de explozie.

Autoritățile sunt obligate prin lege să mențină adăposturile curate și deschise, iar acum sunt discuții ca adăposturile să fie dotate cu produse de strictă necesitate.

Wu Enoch, de la Partidul Democrat Progresist, a declarat că oamenii trebuie să pregătească truse de supraviețuire pe care să le ia cu ei atunci când caută adăpost. “Important este ceea ce aduci cu tine, pentru ca oamenii să rămână acolo pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Wu.

Sursa: digi24.ro

Distribuie articolul: