Ucraina a încercat să compenseze deficitul de energie electrică prin eliberarea unei cantități mai mari de apă din lacul de acumulare de la Novodnestrovsk, ceea ce a dus la scăderea nivelului apei în lac. Această opinie a fost exprimată în emisiunea „Consens Național” de către Valeriu Cazac, directorul Centrului de Cercetări și Proiectări „Eco Logistica”, și Veronica Herța, directoarea Asociației Green City Lab.

Valeriu Cazac a adăugat că războiul din Ucraina a afectat mai multe centrale electrice, perturbând aprovizionarea cu energie electrică a țării, transmite realitatea.net

Singura rezervă neafectată este nodul de la Novodnestrovsk și Ucraina a început deversări masive din acest lac pentru a produce mai mult curent electric necesar pentru funcționarea economiei țării. Specialiștii au așteptat ca ploile de primăvară să completeze acest gol, dar din cauza unei perioade sărace în precipitații acumularea va mai lua ceva timp. Lipsa apei a dus la secarea cozii lacului de acumulare în regiunea orașului Hotin”, a menționat Valeriu Cazac.

El a specificat că în urma deversărilor a fost golit aproximativ jumătate din volumul de apă din lacul de acumulare din susul barajului numărul unu de la Novodnestrovsk.

Veronica Herța, directoarea Asociației Green City Lab, s-a arătat alarmată de bombardarea centralelor hidroelectrice din Ucraina de către Rusia. Ea a spus în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TVcă distrugerea barajelor pune în pericol aprovizionarea cu apă a mai multor orașe mari, dar și aprovizionare cu energie electrică.

„Ne dăm seama prin ce trece poporul ucrainean și nu suntem în drept să punem anumite condiții. Cred ca autoritățile moldovene și cele ucrainene trebuie să dea dovadă de voință politică pentru a găsi de comun acord soluții pentru a evita unele situații de criză. Avem nevoie de niște calcule pentru a înțelege în cât timp poate fi acumulată apa folosită în ultimele zile pentru producerea de energie electrică”, a mai declarat fosta directoare a întreprinderii Apă-Canal Chișinău.

Imagini cu Nistrul secat în regiunea Hotin au fost publicate acum o săptămână pe mai multe rețele sociale. Ministerul Mediului de la Chișinău a venit cu o notă în care menționa că Republica Moldova nu va fi afectată de lipsa de apă din cauza compensării oferite de lacul de acumulare nistrean din Ucraina. Acesta ar asigura un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice, se mai menționează în nota Ministerului Mediului.

Distribuie articolul: