Victoria Harea, s-a născut pe data de 23 ianuarie 2000 în satul Hirișeni, raionul Telenești. În anul 2016 a absolvit Gimnaziul „Ion Bînzari”, după care urmează Colegiul Național de Comerț al ASEM. În 2020 absolvește colegiul și alege să-și continue studiile în domeniul contabilității  la Academia de Studii Economice din Moldova. În acest timp, se angajează ca ajutor de contabil la o întreprindere privată. În anul 2021 participă la concursul literar, organizat în memoria scriitorului Nicolae Dabija ,,Pe aripi lirice”, ocupând loc de frunte, poezia sa fiind tipărit într-o carte cu versuri. În prezent, este scriitoare la Bestseller. În luna august a lansat prima carte cu poezii ,,O secundă”, deținând și o pagină cu aceeași denumire pe rețelele de socializare, unde face ca poezia să se răspândească mai aproape de oameni. Pentru moment, lucrează la un roman adolescentin și scrie în continuare versuri. Este o fire determinată, echilibrată și perfecționistă. Iubește autenticitatea, esteticul și oamenii de calitate. Îmbină armonios sfera economică cu cea literară și pare să-i reușească destul de bine.

Daniela Gorincioi: Ești debutantă în literatură. Ai reușit să editezi o carte. Felicitări, mai întâi! De unde vine pasiunea pentru poezie?

Victoria Harea: Mulțumesc.

Cred că pasiunea pentru orice, iar în cazul meu pentru poezie, nu a venit instant de undeva, ea pur și simplu s-a creat în timp, prin prisma dragostei față de literatură și de frumos. Cel mai probabil să fi început totul de la primele poezii pe care le scriam încă pe băncile școlii, ca fiind tema pentru acasă dată de profesori, iar mai apoi evoluând, a început a crește interesul. Iubesc cărțile, arta si tot ce poate crea emoții, iar acestea pot fi transpuse cel mai bine prin intermediul poeziei.

DG: Ai studii cu profil real, absolvind Colegiul Național de Comerț. Cum se îmbină cifrele cu scrisul?

VH: Într-adevăr, cifrele și scrisul sunt extreme total diferite care nu se intersectează nicicum și nici nu pot fi combinate între ele. Este la fel ca ziua și noaptea, fiecare își are rolul său. Cu cifrele lucrez ziua, iar poeziile se nasc mai mult seara, când toate gândurile sunt puse la locul lor și mă pot focusa sută la sută pe scris.

DG: Cartea „O secundă” presupun poeme, de fapt. Care a fost sursa inspirației?

VH: Tot ceea ce ne înconjoară și tot ce transmite emoție este o sursa de inspirație nesfârșită.  De la oameni, sentimente, natura, dorul, toate astea au poveștile lor și cel mai important, încerc să le simt, de parcă ar fi niște trăiri personale. Uneori, aievea îmi apare un gând, pe care încerc repede să mi-l notez că să nu-l uit, iar după când simt ca sunt pregătită îl dezvolt prin prisma imaginației, astfel se naște ceva ce mi-i aproape de suflet.

DG: Cui este dedicată cartea „ O secundă?

VH: Această carte, nu este dedicată tuturor, cum spun majoritatea scriitorilor. În literatură și în general, în orice domeniu, fiecare își are rolul său, publicul său, cititorul său. Eu, la rândul meu, scriu pentru acele categorii de cititori, care simt acel cumul de emoții, sentimente și stări ce le transmit prin intermediul poeziei.

DG: Care a fost experiența ta la editarea acestei cărți?

VH: Am avut parte de o experiență destul de plăcută cu editura cu care am lucrat, ei fiind niște profesioniști și cunoscându-și bine munca pe care o fac. M-au ghidat și m-au ajutat în luarea unor decizii în ceea ce privește editarea cărții. Au fost foarte deschiși spre colaborare, totul decurgând pe cale legală și amiabilă. Am doar cuvinte de laudă și încerc să fiu cât se poate de obiectivă la capitolul dat.

DG: În câte exemplare ai tipărit cartea de poeme? Care este feedback-ul la carte?

VH: Inițial au fost tipărite 50 de cărți și repartizate în toate librăriile din țară. Din fericire, stocul fusese epuizat, astfel au urmat altele 300, care la momentul de față sunt în vânzare. Țin să menționez că am avut și am parte, în continuare, de un feedback destul de plăcut din partea cititorilor și îmi dă o stare de bine când citesc mesajele de la ei, acuma când cam totul s-a mutat în sfera online. Văd distribuiri și menționări pe rețelele de socializare, ca rezultat al activității  și muncii mele, iar aceasta mă motivează cel mai mult ca să ofer continuitate în tot ceea ce fac și să o fac pentru ei, pentru cititori.

DG: Lucrezi la un roman adolescentin. Intrigă-ne! Despre ce e vorba în roman? 😊

VH: Da, este adevărat. Lucrez la un roman în care depun maxim efort și suflet. Este vorba despre un roman adolescentin, în care se relatează problemele cu care se confruntă noua generație, este o combinație ce creionează tema dragostei în paralel cu cea a timpului. Mai multe detalii le veți descoperi în momentul în care voi publica cartea. Până atunci, urați-mi succes! (zâmbește).

DG: Cum reușești să îmbini lumea cifrelor cu cea a scrisului?

VH: Nu întâmpin o problemă mare aici, deoarece încerc să ofer timp și dedicare pentru ambele. Clar, cifrele fac parte dintr-un domeniu mult mai migălos și mă epuizează uneori, însă nu găsesc o scuză pentru asta, consider că există loc mereu pentru mai bine și mai mult decât atât.

DG: Ce pasiuni are o tânără poetă?

VH: Una dintre pasiunile mele este și cititul. Simt că prin citit, îmi pot lărgi orizontul cunoașterii și îmi pot valorifica potențialul de a scrie. Dacă colecționarea de cărți se încadrează în termenul de pasiune, atunci să știți că o am și pe aceasta, îmi place când primesc cărți în dar sau când mi le procur singură, simt că fiecare dintre ele poate contribui substanțial în dezvoltarea personalității a fiecărui individ.

DG: Obișnuiești să scrii în fiecare zi sau ai zile în care îți acorzi timp și pentru alte activități?

VH: Obișnuiesc să scriu când am timp și când mă lovește inspirația. Noi, scriitorii  adesea suntem asociați cu niște mașini de scris, care au tendința de a tapa mereu ideile sale, ceea ce nu este adevărat. Uneori pot să fiu pe pauză câteva săptămâni din cauza că nu găsesc muza sau din alte motive personale, suntem cu toții oameni și este absolut normal, important e să nu ne pierdem și să nu uităm să punem suflet în ceea ce e frumos și plăcut.

DG: Știm din statistici că moldovenii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?

VH: Lectura stă la baza dezvoltării națiunilor. Tocmai de aceea, conștientizarea importanței cititului este primordială. Deși în ultimii ani au fost realizate numeroase campanii de încurajare a cititului, consider că pasiunea pentru lectură și cunoaștere trebuie să aibă o bază intrinsecă. Este important ca toate părțile implicate în dezvoltarea culturii să educe și să îndemne  generația actuală la citit. De-asemena, trăim la momentul de față între o  revelație de bloggeri și influenceri, care promovează orice, însă din păcate mai puțin cititul, cred că de la ei trebuie pornit acest marș de îndemnare la cititul cât mai abundent.

DG: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

VH: Cartea mea poate fi găsită în toate librăriile Bestseller din țară și din România. De-asemenea, poate fi comandată online de pe site-ul Bestseller.md/ro. Mai nou, cartea poate fi găsită și la librăria Delfin din România.