Numărul victimelor provocate de temperaturile ridicate din Portugalia și Spania a depășit 1.000 de persoane. Potrivit Digi24, majoritatea deceselor au fost raportate în Portugalia, unde temperatura a atins până la 47°C joi, chiar sub maximul istoric din 2003. Căldură extremă a fost raportată și în Spania, Andorra, Franța și alte țări, provocând incendii masive de vegetație.

De asemenea, localnicii și turiștii din mai multe orașe și sate din Franța, Spania și Grecia au fugit din calea incendiilor provocate de temperaturile foarte ridicate cu care Europa se confruntă în această perioadă și de vântul care a bătut cu putere și a împrăștiat flăcările cu repeziciune.

Totodată, Bno News scrie că Direcția Generală pentru Sănătate a raportat 659 de decese în Portugalia în ultima săptămână, 440 de decese fiind înregistrate joi. De asemenea, cel puțin 368 de decese cauzate de căldură au fost raportate în Spania, conform estimărilor Institutului de Sănătate Carlos III, ducând totalul din ambele țări la 1.027 de persoane.

Totodată, o alertă roșie a fost emisă pentru anumite părți din vestul Franței, unde temperaturile ar putea ajunge luni până la 44°C. Oficiul Meteorologic al Marii Britanii a emis, de asemenea, o alertă roșie, spunând că temperaturile din anumite părți ale Angliei ar putea urca până la 40°C, ceea ce ar depăși maximul istoric.

Peste 10.000 de persoane au fost nevoite să părăsească regiunea Gironde din sud-vestul Franței în ultimele zile, în timp ce zeci de alte incendii continuă să devasteze locuri din Portugalia și Spania, acolo unde temperaturile au depășit pragul de 40 de grade Celsius.

Șeful federației pompierilor a transmis un avertisment cu privire la impactul încălzirii globale asupra protecției civile. „Pompierii și [ofițerii] serviciilor de securitate civilă sunt cei care se confruntă cu efectele [încălzirii globale] zi de zi, iar aceste efecte nu vor veni în 2030, ele au loc acum”, a spus Grégory Allione.

Distribuie articolul: