În perioada pandemiei victimele violenței domestice nu se simt în siguranță alături de agresori. Unele din victime, în majoritatea cazurilor femei și copii, rabdă actele de agresiunile, calificându-le ca fenomene trecătoare, altele, însă, au curajul de a se adresa autorităților ca să fie protejate. În aceste cazuri, camerele de plasamente de urgență devin cuibul lor temporar.

Pe Elena am întâlnit-o la camera de plasament de urgență a victimelor violenței în familie din raionul Fălești. Tânăra mamă se zbenguia cu băiețelul ei, un ghiduș de cinci ani, care zâmbea ori de câte ori îi întâlneai privirea jucăușă.

Elena a ajuns la acest Centru după ce a fost bătută de soț de mai multe ori. A vrut să se adreseze autorităților pentru a le spune prin ce calvar trecea, însă, de rușine de lume sau teamă de familie nu o făcea. O descurajau și persoanele apropiate.

„Să rabd că așa e în toate familiile”

„Soțul mă bătea de mult timp, dar vecinii și părinții îmi spuneau să rabd pentru că așa e în toate familiile. Ultima dată m-a bătut în așa fel că a doua zi mă simțeam foarte rău. Am mers la medicul din sat să-mi dea careva medicamente. După ce doamna doctor mi-a văzut vânătăile pe spate, m-a întrebat de unde sunt, iar eu nu am avut încotro și i-am povestit ce s-a întâmplat. Doamna medic mi-a propus să vin pentru câteva zile la acest Centru. Eu am acceptat pentru că până acum nimeni nu a vrut să mă ajute”, povestește tânăra mama care tresărea ori de câte ori rostea câte un cuvânt sinonim cu bătaia, retrăind, parcă momentele de groază prin care a trecut.

Victimă a violenței domestice: „Acum am înțeles că nu este normal ca soția să fie bătută de soț”

Tânăra mama spune că la Centru a fost ajutată atât de personal, cât și de polițist. „Aici doamnele au discutat cu mine, polițistul de sector s-a implicat și lucrează cu soțul meu. După câteva zile în care am avut ocazia să discut cu diferiți oameni de aici și cu doamna psiholog, deja știu unde să mă adresez dacă voi mai avea nevoie de ajutor. Acum am înțeles că nu este normal ca soția să fie bătută de soț”, afirmă Elena, precizând că mai înainte nu a avut parte de consiliere psihologică ori de câte ori era maltratată.

Conform datelor oferite de Inspectoratul de Poliție Fălești, în raion sunt înregistrate 42 de cazuri de violență dintre care 40 cu ordin de restricție.

Maria Vacarciuc, șefa Camerei de plasament spune că centrul nu este mare, este dotat pentru găzduirea a două victime ale violenței domestice. Acestea pot sta aici maxim trei zile. „Victima este plasată  de Inspectoratul General de Poliție, de medicul de familie  sau de asistentul social comunitar. Victima este examinată de medical legist, apoi este instruită cum să se protejeze de agresor”, susține Maria Vacarciuc.

Specialista precizează că toate victimele violenței domestice beneficiază de consiliere psihologică. Ea mai menționează că termenul de plasament poate fi prelungit la solicitarea psihologului, care motivează că victima mai are nevoie de ședințe psiho-terapeutice.

 

Distribuie articolul: