Europarlamentara Eva Kaili, membră a Mișcării Socialiste Panelene, a fost arestată vineri în cadrul unei anchete a poliției privind posibila corupție în Parlamentul European, fiind suspectată că primea bani de la o țară din Golf pentru a influența deciziile luate de organul legislativ.

Kaili, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai organului legislativ european, a fost audiată, vineri seară la Bruxelles, în legătură cu o anchetă privind presupusa corupţie care implică „o ţară din Golf”, anunță Euronews.

Surse din Parlamentul European au declarat pentru Euronews că biroul lui Kaili a fost sigilat de poliția belgiană, precum și cele ale europarlamentarilor socialiști belgieni, Maria Arena și Marc Tarabella. Patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei dimineața în același caz. Presa din Grecia și Belgia au raportat că unul dintre cei patru arestați este partenerul lui Kaili.

Partidul socialist grec PASOK, din care face parte Kaili, a anunțat că aceasta a fost exclusă din partid. De asemenea, Socialiștii și Democrații (S&D) din Parlamentul European au suspendat calitatea de membru al lui Kaili.

Parchetul Federal din Belgia a declarat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat computere și telefoane în cadrul raidurilor efectuate.

„De câteva luni, anchetatorii Poliției Judiciare Federale au suspectat că o țară din Golf ar influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European, acest lucru se face prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri mari unor terți cu o importanță politică și semnificativă sau poziție strategică în cadrul Parlamentului European”, se arată în comunicat.

Parchetul nu a numit țara, declarația sa de presă se referea doar la un „stat din Golf”.  Publicația belgiană Le Soir a identificat țara ca fiind Qatar.

Se crede că toți cei arestați sunt cetățeni italieni: directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca; liderul de sindicat Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri; asistentul parlamentar în grupul S&D și partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenției de știri italiene ANSA.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este un fost prezentator de televiziune elenă și europarlamentar din 2014.

Contactat de Euronews, serviciul de presă a Parlamentului European au spus că „Parlamentul European nu comentează procedurile judiciare”, însă au menționat că Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile naționale responsabile.

Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, cel mai mare din Parlamentul European, a spus că „nicio piatră nu trebuie lăsată neîntoarsă” în ancheta în desfășurare.

,,Nu este loc pentru corupție nicăieri în UE. Autoritățile au sprijinul nostru deplin”, a spus grupul.