Ca urmare a protestelor de stradă și avertizărilor cu privire la o lovitură de stat care au avut loc recent, eurodeputații vor dezbate marți problemele cu care se confruntă Republica Moldova, ca țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, anunță Parlamentul European.

În cadrul acestei adunări, va fi adoptată o declarație a șefului politicii externe a UE cu privire la situația din țara noastră, iar decizia va fi supusă votului într-o sesiune plenară viitoare.

 

„Fiind una dintre cele mai sărace tări din Europa, Moldova a suferit în special din cauza tulburărilor politice și economice din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv a protestelor de stradă din capitala Chișinău. De asemenea, trebuie să facă față situației din statul separatist pro-rus Transnistria, unde Rusia are o prezență militară”, se arată în nota informativă a legislativului european.

Amintim că pe data de 13 februarie 2023, Maia Sandu, a declarat că Rusia planifică un atac  contra Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul diversioniștilor din Serbia, Muntenegru, Rusia și Belarus.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în vizita sa la Bruxelles, a informat-o pe Maia Sandu despre dorința Rusiei de a schimba puterea în Republica Moldova.

De asemeni, duminică, 12 martie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că au avut loc tentative  de destabilizarea situației din Republica Moldova prin organizarea dezordinilor în masă la protestele opoziției împotriva guvernării.

Potrivit lui Cernăuțeanu, au fost formate 10 grupuri, a câte 5 – 10 persoane, cărora li s-au promis sume de până la 10 mii de dolari pentru a rupe cordoanele poliției și a genera acțiuni violente.

 

Distribuie articolul: