Vergeturile nu mai sunt de mult un taboo, dar multe persoane încă nu le percep și înțeleg cu adevărat. În acest articol abordăm unele aspecte des ignorate, legate de vergeturi. Dacă este o temă care te interesează, cu siguranță vei afla ceva util pentru tine.

Vergeturile sunt cicatrici

Dacă pielea ta este întinsă mai mult decât s-a obișnuit într-o perioadă scurtă de timp – de exemplu, în timpul sarcinii sau în perioada de creștere a copilăriei, fibrele elastice din piele se pot rupe. Aceste zone deteriorate fac cicatrici lungi și subțiri numite vergeturi. Ele pot apărea sub formă de dungi roz, roșii sau violete.

Unde apar

Nu vei avea vergeturi pe față, nu apar pe palme sau pe picioare, dar pot fi aproape oriunde altundeva. Este cel mai probabil să fie acolo unde corpul tău stochează grăsime, cum ar fi burta, șoldurile, coapsele, sânii și fesele. De asemenea, s-ar putea să le observi pe partea inferioară a spatelui sau pe spatele brațelor. Genetica poate juca un rol în modul cum apar și se manifestă vergeturile. De exemplu, dacă mama ta le-a avut pe coapse în timpul sarcinii, este mai probabil să le ai și tu acolo.

Oricine le poate avea

Ai auzit și tu mitul că bărbații nu au vergeturi? Ei bine, se estimează că 50% până la 90% dintre femei le au, dar și bărbații sunt susceptibili. De asemenea, este lucru obișnuit în timpul crizelor de creștere – pentru corpul fetelor adolescente (pe sâni, coapse, șolduri sau fese), dar și băieții le pot avea (pe spate sau șolduri).

Nu dispar de la sine

Ca orice alte cicatrici, vergeturile sunt permanente. Dar, în timp, de obicei se estompează și devin puțin mai deschise decât restul pielii – pot părea albe sau argintii. Pielea bronzată adesea le „ascunde” într-o oarecare măsură. Dacă te obsedează prezența lor, amintește-ți că mai mult de jumătate dintre adulți le au.

Cauze posibile ale vergeturilor

Creșterea în greutate

Poți avea vergeturi când ești tânăr și corpul tău se schimbă rapid. Cu cât te îngrași mai mult și cu cât te îngrași mai repede, cu atât este mai probabil să ai vergeturi. Dar și punerea rapidă a unei cantități mari de masă musculară, așa cum fac uneori culturistii, poate cauza vergeturi.

Sarcina

Vergeturile sunt mai frecvente în timpul lunii a șasea și după. Corpul tău se extinde pe măsură ce bebelușul tău crește, dar s-ar putea să nu fie singurul motiv pentru vergeturi. Modificările hormonale în timpul sarcinii îți pot afecta pielea șicresc probabilitatea ca fibrele elastice să se „rupă”.

Medicamentele

Unele medicamente pot provoca creștere în greutate, umflături, balonare sau alte modificări fizice care întind pielea și duc la vergeturi. Hormonii (cum ar fi pilulele anticoncepționale) și corticosteroizii (care ameliorează starea din zonele inflamate ale corpului) sunt două categorii de medicamente care pot face acest lucru. Dacă iei un preparat și ești îngrijorat de vergeturi, discută cu medicul despre lucrurile pe care le poți face în privința lor.

Condiții medicale

Orice stare de sănătate care duce la creșterea în greutate, creșterea bruscă sau probleme ale pielii poate provoca vergeturi. Unele afecțiuni medicale duc la modificări fizice care le pot provoca. De exemplu, problemele cu glandele suprarenale, cum ar fi boala Cushing și afecțiuni rare, cum ar fi sindroamele Marfan și Ehlers-Danlos (care afectează țesuturile care conectează părți ale corpului), cresc probabilitatea de a avea vergeturi.

Le poți preveni?

Experții cred că genetica joacă un rol în apariția vergeturilor, dar dacă părinții tăi le-au avut, asta nu înseamnă că și tu le vei avea. Una dintre cele mai bune metode de a le preveni este să îți menții greutatea constantă. Un aport mai mare de lichide poate ajuta la prevenirea daunelor atunci când pielea se întinde. Și alimentele care îți mențin pielea sănătoasă îți pot reduce șansele de a suferi de vergeturi. Mănâncă alimente bogate în zinc, cum ar fi nucile și peștele, și cele cu vitamine A, C și D, cum ar fi citrice, lapte și cartofi dulci.

Metode de ameliorare

Consultă un dermatolog

Un specialist în problemele pielii este cea mai bună persoană cu care să discuți despre asemenea probleme, inclusiv vergeturile. Îți poate spune despre cele mai bune tratamente pentru tipul tău de piele și despre modalitățile de a reduce șansele apariției noilor vergeturi. Asigură-te că îi spuidoctorului toate medicamentele pe care le iei (inclusiv vitaminele și medicamentele fără prescripție medicală) și dacă ai avut alte probleme de sănătate.

Ce poate ajuta contra vergeturilor: produse cu retinol

Retinolul, care provine din vitamina A, poate ajuta ca vergeturile să fie mai puțin evidente. Îți face celulele pielii să „se reînnoiască” mai repede și poate face ca pielea nouă să crească mai repede. Trebuie să începi să îl utilizezi imediat după ce apar vergeturile și apoi să îl folosești în mod regulat pentru ca acesta să funcționeze. Și tipul de retinol care s-a dovedit că funcționează (tretinoina) este disponibil numai pe bază de rețetă. Discută cu dermatologul tău, dacă ar trebui să îl încerci.

Ce poate ajuta contra vergeturilor: terapia cu laser

Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică spune că laserul sau terapia cu lumină pot face vergeturile mai puțin vizibile – lumina declanșează modificări ale pielii care ajută vergeturile să se integreze. Cercetările arată că acestea sunt cele mai eficiente pentru pielea cu ton mediu de culoare. Tratamentele cu laser pot fi costisitoare și pot fi necesare 20 de ședințe pentru a vedea rezultatele. Dacă mergi pe calea laserului, consultă un dermatolog sau un chirurg plastician certificat.

Ce poate ajuta contra vergeturilor: produse autobronzante

Aceste loțiuni și spray-uri îți pot întuneca vergeturile și pot face ca nuanța pielii să pară mai uniformă. Acest lucru le poate face mai puțin evidente, mai ales dacă sunt albe sau foarte deschise la culoare. S-ar putea să trebuiască să încerci diferite produse și nuanțe înainte de a găsi una care funcționează cel mai bine pentru tine.

Distribuie articolul: