Rata fertilității a scăzut în mod considerabil în aproape toată lumea,  informează BBC, citând un studiu publicat în revista medicală Lancet. Republica Moldova a fost inclusă în rândul țărilor cu cea mai mică rată a fertilității, alături de Japonia și Polonia, unde se nasc 1,3 de copii la o femeie. 

Potrivit sursei, rata de fertilitate arată câți copii se nasc la o femeie pe parcursul vieții sale fertile. Micșorarea acestei rate este influențată de scăderea mortalității infantile, un acces mai mare la metodele de contracepție și faptul că mai multe femei se integrează în câmpul muncii.

Republica Moldova s-a regăsit printre 10 țări cu cea mai mică rată de fertilitate, alături de Polonia, Japonia, Coreea de Sud, Bosnia, Andorra și Cipru. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, în prezent, acest indicator a atins minimul istoric, notează AGORA.

Conform studiului, țările afectate vor trebui să regândească unele politici publice, pentru a evita impactul negativ manifestat prin îmbătrânirea populației.

„Dacă tendințele actuale continuă, se vor naște tot mai puțini copiii, pe de o parte, iar, pe de alta parte, va crește numărul persoanelor care au peste 65 de ani, un lucru care va fi unul greu de susținut într-o societate globală. Gândiți-vă la consecințele sociale și economice pentru o societate în care numărul bunicilor depășește cel al nepoților”, a spus autorul raportului, Christopher Murray.

Potrivit sursei, statele cu o rată de fertilitate scăzută vor trebui fie să accepte mai mulți migranți, fie să promoveze politici care încurajează femeile să aibă mai mulți copii.

Conform analistului Veaceslav Ioniță, în anii 80, când natalitatea era la nivelul său maxim de 2,8 copii la o femeie, 7% din copii erau născuți înafară căsătoriei. În prezent, acest indicator a trecut de 20%, adică fiecare al cincilea copil din Moldova este născut în afară căsătoriei.

Sursa: AGORA