Veronica Coberman este antrenoare de dicție și discurs public. De șapte ani este implicată în comunicare. Astfel încât, după mai multă experiență, ani de radio și televiziune, a lansat propriul curs de dicție (în pandemie). Discursul public, dicția, vorbitul frumos – toate sunt despre ea. 

S-a dezvoltat în calitate de comunicator pe parcursul anilor: de mică prezenta careurile la școală, gimnaziu și, apoi, liceu. A mers la Universitatea din Moldova, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Ajută oamenii să-și dezvolte abilitățile de comunicare și crede că omul trebuie să-și folosească vocea la maximum, pentru că toți au ceva de spus.


Veronica, dacă ar fi să te descrii în trei cuvinte, care ar fi acestea?

Lideră, proactivă, înțeleaptă.

Cum definești noțiunea de „dicție” și „discurs public”?

Dicția ține de respectarea fiecărui sunet în cuvânt, eu demult vorbesc după acest principiu.

Discursul public este un text bine structurat cu o idee și un scop bine definit, susținut în fața unei audiențe.

Cum ți-a înflorit această dragoste față de vorbitul corect și frumos?

Bănuiesc că mi se trage din familie, acolo unde se vorbea frumos, iar în timp, și eu mi-am dezvoltat felul în care comunic privind desene animate și, uneori, emisiuni televizate în română.

După părerea ta, care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii când țin un discurs?

În primul rând, în orice tip de discurs trebuie să pornim de la o idee. Fiece discurs trebuie să aibă un început, un cuprins și o încheiere.

Este important să-l facem pe public să se simtă prezent, comunicând cu el. Ar fi bine să fie evitate pronumele „eu” și să-l înlocuim cu „tu”,  acest fapt va face publicul să îți simtă utilitatea speech-ului și să iasă cu ceva util pentru ei în urma discursului prezentat.

Se știe foarte bine că limba română nu este întotdeauna vorbită corect. De ce?

Una dintre cauze este graba: rapiditatea cu care se comunică, trunchiază din cuvinte. Iar o altă cauză, este calchierea din limba rusă. Unele cuvinte și expresii sunt întipărite adânc în memorie, iar a găsi cuvântul potrivit în contextul potrivit necesită timp.

De ce este important să știm să vorbim corect?

Indiferent de domeniul în care activezi, o comunicare corectă te va ajuta și îi va motiva și pe cei din jur. Te va face înțeles: cei care te ascultă vor reține informația și te vor reține și pe tine.

De mică ai visat să-ți faci vocea recunoscută? Sau ai descoperit cu adevărat ce îți place când ai crescut?

Nu am crezut că vocea mea poate fi recunoscută. În timp, am observat că ea poate fi remodelată, așa încât să excelez în domeniul comunicării. Dar, cu certitudine, pot spune că vocea este atuul meu!

Tu cum ți-ai dezvoltat dicția?

Citind în voce. Auzindu-mă. Ascultându-mă. Repetând în voce ceea ce aud de la cei ce vorbesc o română corectă.

Ce semnifică „vocea” pentru tine?

Fiecare dintre noi are ceva de spus, iar vocea este un instrument pentru a te face auzit.

Ce te-a motivat să lansezi un curs de dicție?

Am creat acest curs de dicție și discurs public din dorința de a ajuta.

La final, vreau să îi provocăm pe cititorii noștri la un exercițiu de dicție. Spune-ne: ai un exercițiu de dicție preferat și care este acesta?

În ultima vreme, am început să creez frământări de limbă, dar care să aibă un sens optimist! Una dintre ele este: „Limitații pot limita limitele limitatoare, însă levitează triumfând dacă celebrează zilele pline de non-limite și extind hotarele propriilor limite.”


Foto: instagram.com/Veronica Coberman