La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost vernisată expoziția de documente ÎMPREUNĂ AU FĂCUT ISTORIE, unul din compartimente fiind consacrat poetului  Dumitru MATCOVSCHI, la 10 ani de la trecerea în neființă.

Poet, prozator, dramaturg, publicist, scriitor al poporului din Republica Moldova, academician, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, laureat al Marelui Premiu pentru poezie „Nichita Stanescu”, cavaler al Ordinului Republicii, cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de Comandor, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, laureat al Medaliei de Aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale „Pentru Creativitate”, Dumitru MATCOVSCHI a luat cu sine un univers întreg… Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. Nouă ne rămâne Opera Domniei Sale, cea în care și-a exprimat gândurile, sentimentele, atitudinile.

Creația lui Dumitru Matcovschi este și va fi pentru noi o lecție de verticalitate, dragoste necondiționată pentru tară, limbă, popor. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. Este poetul care, în cântecul Basarabia, i-a definit pe basarabeni în felul acesta: “Ne încălzește lutul, ne-alină două ape, pătimitor, trecutul într-un oftat încape… Avem un nuc și-i verde, și-n pragul casei crește, cu nucul nu ne pierdem, de moarte ne păzește. La prunci suntem cu gândul și nu dorim războaie, noi semănăm pământul și așteptăm să ploaie.”

Cine este Dumitru Matcovschi: date biografice

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. În 1961 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de redactor la ziarul „Moldova Socialistă”, redactor-șef adjunct la săptămânalul ”Cultura” (1966-1970), redactor-șef al revistei „Nistru”, numită mai târziu „Basarabia” (1988-1997). În 1963 a debutat editorial cu volumul „Maci în rouă”, urmat de cărțile: „Descântece în alb și negru”, „Melodia”, ”Grâul”, ”Axa”, ”Poetul și balada”, ”Tu, dragostea mea”, ”Veșnică toamnă”, ”Duda”, ”Bătuta”, „Toamna porumbeilor albi”, „Focul din vatră” ș.a. Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. În 1989 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova și în 1995 cu ”Ordinul Republicii”. S-a stins din viață la 26 iunie 2013 și a fost înmormântat la baștină. Gimnaziul din satul natal îi poartă numele.