La naştere, ochiul bebeluşului este cel mai dezvoltat organ de simţ. Deşi, toate structurile ochiului sunt diferenţiate, micuţul nu ştie să interpreteze ceea ce vede. Vederea se dezvoltă treptat, pe măsură ce crește. La naștere, sugarul nu vede nici colorat, ci în nuanțe de gri sau alb-negru. Creierul său nu poate procesa toate informațiile.

Vederea la nou născut: importantă pentru dezvoltare

Vederea și auzul sunt simțuri esențiale când vine vorba de dezvoltarea bebelușului. El are nevoie de un văz bun pentru a explora lumea, pentru a atinge obiectele din jur și pentru a face primii pași. De asemenea, pentru a-și putea forma limbajul are nevoie să audă sunetele și cuvintele folosite de cei din jur.

totuldespremame.ro

Tocmai de aceea este esențial ca auzul și vederea la nou născut să fie verificate încă din primele clipe de viață, cu atât mai mult cu cât intervenția rapidă poate face diferența nu doar privind starea de sănătate, ci și dezvoltarea micuțului. Dar, pentru a identifica posibilele probleme este nevoie nu doar de control medical, ci și de atenție din partea părinților, potrivit totuldespremame.ro

Etapele dezvoltării vederii în primele luni de viață

Nou-născutul nu poate vedea bine imediat după ce a venit pe lume. Dar după o săptămână el începe să vadă mai clar lucrurile care sunt situate la 20-30 de cm de fața lui. Poate acum să vadă bine chipul mamei în timp ce este hrănit, fapt ce face ca între cei doi să înceapă să se formeze o legătură. Bine este să știi că bebelușii pot vedea lumea colorat încă de la început, chiar dacă în primele luni vederea lor nu este clară.

La naştere, ochiul bebeluşului este cel mai dezvoltat organ de simţ. Deşi toate structurile ochiului sunt diferenţiate, micuţul nu ştie să interpreteze ceea ce vede. Este ca şi cum ai pune în mâna unui amator un aparat foto sofisticat. Vor trece luni bune, chiar ani, până când în creier se vor forma circuitele complexe necesare perceperii fine a detaliilor şi nuanţelor.

În prima zi, vede lumea în alb şi negru, fiind atras mai mult de contururi. Chiar dacă ai impresia că te priveşte în ochi, el este interesat de linia părului tău. Studii ştiinţifice arată că începând chiar din a treia zi nou-născutul încearcă să imite expresia feţelor din jur.

În primele luni bebelușul nu reuşeşte să-şi controleze foarte bine muşchii globilor oculari, astfel încât să-şi mişte ochii coordonat. De aceea e normal ca până la vârsta de trei luni să observi mişcări laterale sau verticale ale unuia dintre ochi (nistagmus) în total dezacord cu ochiul celălalt, însă după această vârstă nistagmusul este motiv de îngrijorare. Un consult oftalmologic îţi va spune dacă dezvoltarea vederii copilului tău este normală.

totuldespremame.ro

Între trei şi şase luni, abilitatea de a coordona ambii ochi se îmbunătăţeşte considerabil şi vei observa uşurinţa cu care copilul reuşeşte să-şi mute privirea de pe un obiect apropiat spre un altul mai depărtat. Acum apreciază distanţe, percepe spaţiul, pregătindu-se pentru aventura mersului.

Ceea ce era gri devine culoare în jurul vârstei de trei luni. Culorile vii sunt primele pe care le vede şi încetul cu încetul va „cuceri” tot spectrul. Capacitatea de a diferenţia nuanţe foarte apropriate ale aceleiaşi culori – “verde-crud”, “verde-olive”, “verde-smarald” – va apărea însă după ani de zile.

Pentru a-l iniţia în universul culorilor, ai mii de ocazii să-i descrii lumea multicoloră care ne înconjoară: “Vai, ce frumos miroase floarea asta violetă!”, sau “Astăzi ne îmbrăcăm cu salopeta verde şi cu şosetele galbene!”, sau “Trebuie să luam autobuzul galben ca să ajungem la bunica”.

Vârsta la care putem spune că văzul unui copil este la fel de bun ca al unui adult este în jur de opt, nouă ani. Ariile corticale destinate vederii sunt constituite şi toate microcircuitele extrem de fine ce procesează informaţia vizuală sunt definitivate. Modificările care survin după această vârstă sunt minime.

Statisticile americane arată că la vârsta preşcolară unul din douăzeci şi cinci de copii are probleme de vedere, în timp ce la vârsta şcolară unul din patru copii are o afecţiune uşoară care necesită corectare. Dacă sunt lăsate netratate, aceste afecţiuni, uneori minore (stopare miopie, hipermetropie, strabism) pot provoca pierderea vederii la nivelul ochiului afectat. Este cunoscut faptul că, în creier, ochiul sănătos este favorizat şi în timp ochiul bolnav devine “leneş”.

thewoman.ro

Copilul meu vede bine?

Poți testa acasă (de preferat în intervalul de vârstă 4-6 săptămâni) vederea bebelușul prin simplu fapt că stai față în față cu el.

  • Mișcă ușor capul și schimbă-ți expresia feței ca să obervi dacă și privirea lui se mișcă.
  • După primele trei luni de viață micuțul începe să vadă clar lucrurile din câmpul lui vizual, drept urmare o să vezi că este tot mai atent pe zi ce trece atunci când privește în jurul lui.
  • Mai mult, bebelușul începe să vadă culorile în nuanțe diferite și chiar să perceapă adâncimea anumitor obiecte.
  • Dacă în jurul vârstei de 4 luni o să-și descopere mânuțele și o să le privească tot mai curios, după 6 luni va putea să vadă lucrurile din cealaltă parte a camerei.

Cum pot stimula văzul micuțului

Vederea la nou născut se va dezvolta pe măsură ce el crește, dar și tu ca părinte îl poți ajuta prin simplul fapt că te asiguri că are ce să privească. Bine este să știi că bebelușilor le place să se uite cu atenție la fețele celor din jur și să imite sau să-și schimbe expresia feței. De ajutor este și să pui în fața lui jucării de culori și forme diferite, după care să le miști ușor.

csid.ro

Sursa: totuldespremame.ro