Nata Eftene a lansat o colecție din 30 de lii. A ales să numească ținutele „lie” pornind de la cuvintele „ie” și „lână”. Nata vede femeile purtând o „lie” oriunde - la o plimbare în oraș, la o cină romantică, la o zi de naștere sau botez, la film. Liile ei sunt transparente, plăcute la atingere, comode și ușoare. Se pot purta la o fustă lungă sau scurtă, la pantaloni sau blugi, cu orice fel de încălțăminte. Criteriile numite fac din această ținută visul oricărei femei.

Eu personal o cunosc pe Nata în calitate de fotograf, de acea m-a surprins vestea că lansează o colecție de haine. Am tras-o de limbă și am aflat că împletește de când se ține minte, iar cusutul hainelor nu este o premieră pentru ea. Crea rochii pentru un cerc restrâns de cunoștințe și nu vorbea despre asta de la tribune. Iată că „Lia” sparge zidul dintre fashion-istele țării și Nata. Această colecție este prima din viața ei, scoasă la vedere, deci făcută publică.

Nata, nu te supăra, dar avem mulți creatori de ii și cămăși tradiționale sau bluze și cămăși inspirate din portul popular. De ce te-ai băgat în povestea asta? 

„Da, există mulți creatori de modă și de port popular. Nu intenționez să intru într-o competiție cu ei, dar cred că vin cu un produs deosebit. Nu pretind că sunt ii adevărate. Am mai zis-o: am folosit ca bază croiala și modelul tipice pentru iile tradiționale, însă conceptul este diferit. Liile sunt împletite și croșetate din lână. De ce lână? Mi s-a părut interesant să fac ceva  ce ar putea fi purtat anul împrejur, inclusiv iarna și vara. Am creat 30 de ținute, inclusiv 3 rochii, iar 10 piese s-au vândut deja. Între timp, eu lucrez la tipar, perfecționez modelele.”

Observăm foarte multe accesorii în colecție. Cine te-a ajutat să le creezi?

„Accesoriile sunt din alte colecții ale mele. La fel ca hainele, accesoriile sunt o pasiune a mea mai veche. Creez butoniere, broșe, coronițe, brățări, inele și flori din lână.”

Pretinzi la titlul de „designer”, fiind de fapt fotograf, așa cum te cunosc eu cel puțin?

„Fotografia este o altă pasiunea de-a mea. Fac fotografie demult. La fel, a început cu niște lucrări pentru un cerc mai privat, dar de ceva timp este o ocupație mai oficială, dacă poate fi numită așa. La titlul de designer nu pretind. Cine vrea, să mă numească așa. Nu contează cum te numesc oamenii, contează ce și cum faci.”

DSC05740

 Tu vii doar cu ideile sau și cu munca?

„Eu aleg singură materia primă, adică lâna, ața, stofa și modelul. La tiparul pentru lii am lucrat aproape 4 luni. Am muncit mult ca să elaborez tiparul bun, pe placul meu. Împletesc, așa cum ai zis-o și tu mai devreme, de când mă țin minte. Andrelele, cârligul și mașina de cusut îmi sunt prietene. De aceea și îmi ies tiparele bine.”

La final, vin cu o întrebare care te va „copleși”… Ce urmează?

„Urmează să muncesc și mai mult. Nu mă opresc la această colecție. Îmi place ceea ce fac.”

Îți mulțumesc pentru interviu, data viitoare vorbim despre fotografie.

Distribuie articolul: