„Vălul pictat” de Maugham W. Somerset este o poveste despre căutarea de sine, prin sentimentul de dragoste; și nu numai. Cartea e scrisă într-un stil cu totul diferit de literatura clasică. Putem considera de fapt, acest roman drept o călătorie inițiatică, prin intermediul căreia eroina se transformă: înțelege sensul dragostei, dar și pe cel al durerii.

Firul narativ se axează pe Kitty Fane. Protagonista provine dintr-o familie bogată, cu un tată judecător, dar care niciodată nu este privit cu respect de către propria familie pentru care este doar o simplă sursă de venit. Kitty este fata cea mai mare din familie, este frumoasă, iar mama sa așteaptă ca aceasta să încheie o căsătorie prosperă, cu un bărbat cu un statut social înalt.

Așadar, având deja 25 de ani, Kitty alege să se căsătorească de nevoie, cu un bărbat despre care nu ştie mai nimic, pe care nu îl iubește, care nici măcar nu o atrage fizic: doctorul bacteriolog Walter Fane. Cei doi proaspăt căsătoriţi merg în China. Însă nu reușesc să clădească un cămin în adevăratul sens al cuvântului. Lipsa iubirii și căldurii căminului familial se simte, iar Kitty nu poate deloc să îl înțeleagă pe Walter, să vadă dincolo de tăcerile lui. Nici măcar nu încearcă să îl cunoască, i se pare inutil să o facă.

Adevărul însă e că protagonista Kitty îl subestimează pe Walter. Ea nu este capabilă să vadă dincolo de aparenţe și nu simte niciun pic de respect pentru soţul ei, căci acesta nu se bucură de o extrem de mare popularitate în rândul populației din colonie. Walter, la rândul său, suportă orice capriciu al soţiei sale, pe care încearcă să o răsfeţe. Însă, Kitty nu este capabilă să vadă omul de alături și atuurile sale; şi se aruncă în braţele mai popularului Charlie Townsend, un bărbat ce urma să devină senatorul coloniei. Crede că este vorba de dragostea vieţii ei, este în stare să facă orice pentru acesta şi, din nou, nu vede dincolo de aparenţe şi nici nu îi pasă că acesta este căsătorit, având trei copii.

Naivitatea eroinei va rămâne pentru mult timp la cotele copilăriei, protagonista mergând prin viața după curentul dictat de așteptările părinților. Însă maturitatea o va surprinde pe Kitty, în cel mai neașteptat moment, pentru că aparențele vieții sunt atât de înșelătoare.

În momentul în care Walter îi surprinde pe cei doi amorezi, Kitty este nevoită pentru prima dată să se confrunte cu dezamăgirile şi cu suferinţele, cu refuzul şi cu realitatea. Este obligată în sfârșit să privească adevărul în faţă. Cum Charlie refuză să fugă cu ea, este nevoită să accepte propunerea lui Walter şi să îl însoţească în Mei Tan Fu, un sat chinezesc măcinat de holeră. Este un loc îngrozitor, în care boala şi moartea sunt prezente la tot pasul, la fel şi neputinţa. Confruntată cu toate acestea, Kitty este obligată să se confrunte cu ea însăşi, să îşi reconsidere valorile şi să se maturizeze, să devină mai puternică. Totul din jurul său o face să pătrundă în străfundurile fiinţei sale şi să se descopere.

Kitty Fane nu a fost niciodată educată în spiritul cunoaşterii, generozităţii, iubirii, devotamentului şi a angajamentului, sau a păstrării cuvântului dat. Pentru ea, totul se învârte în jurul propriei persoane: să îi fie ei bine, fără a şti cu exactitate ce înseamnă acest bine şi până unde ar trebui să meargă în căutarea bunăstării materiale. Dar toate acestea până la un moment de cotitură, când ceva în ființa ei se schimbă la un nivel profund.

Recomandăm cu căldură această lectură!

Distribuie articolul: