Dovleacul... cât îl avem din plin, haideți să profităm de el. Iată o rețetă gustoasă și savuroasă.

dovleacIngrediente:
¾ cană – făină albă (cernută)
¾ cană – zahăr
½ cană – piure de dovleac
3 ouă
1 linguriță – praf de copt
1 linguriță – extract de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
½ linguriță – sare
1 linguriță – scorțișoară
Unt pentru a unge tava

Pentru umplutură:
100 gr. – cremă de brânză la temperatura camerei (Philadelphia)
2 linguri – unt (la temperatura camerei)
1, ½ cană – zahăr pudră
1 linguriță – vanilie
Coaja rasă de la o mandarină (sau ½ coaja de la o portocală)
½ linguriță – piure de dovleac

Pentru decor:
Zahăr pudră

Mod de preparare:
1. Încălzește cuptorul la 190 de grade C.
2. Amestecă bine zahărul și ouăle într-un bol circa 3-4 minute (până ce mixtura devine spumoasă), apoi adaugă piureul de dovleac, vanilia și mai amestecă puțin.
3. Adaugă făina, scorțișoara, sarea, praful de copt în compoziție și mixează bine până ce toate ingredientele sau încorporat și textura a devenit pufoasă.
4. Unge cu unt o tavă de cuptor acoperită cu hârtie de copt. Toarnă mixtura făcută anterior și întinde-o egal pe toată suprafața tavei. Pune-o în cuptor și coace-o 15–18 minute sau până ce checul v-a fi copt.
5. Scoate checul din cuptor și lasă-l să se răcească 10 minute.
6. Așează pe masă un prosop larg și presară-l generos cu zahăr pudră. Răstoarnă checul peste prosopul pregătit și scoate-i hârtia de copt. Rulează checul împreună cu prosopul începând cu capătul îngust. Lasă-l să se răcească complet.
7. Pune toate ingredientele pentru umplutură într-un bol larg și cu ajutorul mixerului amestecă tot până ce se va primi o masă pufoasă și densă.
8. Derulează checul atent și întinde uniform umplutura pe toată suprafața. rulează-l într-o folie de plastic și pune-l la frigider pentru 2 ore sau îl poți lăsa și peste noapte.

Sugestii:
Folosește un băț de chibrit sau unul special pentru a verifica checul, dacă iese curat – atunci checul este gata.
Cana trebuie să fie de 200 ml.
Cum să faci piure de dovleac: Ia un dovleac de 1-2 kg., taie-l în două, îndepărtează-i semințele și unge-l cu puțin ulei. Pune dovleacul cu miezul în jos pe tava de copt. Coace-l la 180 de grade C circa 50-60 de minute sau până ce dovleacul se înmoaie. Scoate dovleacul din cuptor și cu ajutorul unei linguri scoate-i miezul și zdrobește-l cu un pasator manual. Folosește-l imediat sau îl poți ține la frigider 4-5 zile sau la congelator pentru o perioadă mai îndelungată.

Sursa rețetelor gustoase: Valeriesfood.md

Distribuie articolul: