Dacă ești îndrăgostită de haine și iubești moda, atunci cu siguranță o cunoști pe designera și stilista Valeria Canțîr. Nu doar talentul o caracterizează, dar și curajul. Valeria nu se îmbracă doar frumos, la modă și comod, neapărat trebuie să fie și diferit. Așa a fost și în cea mai specială zi din viața ei, nunta. Designera a îmbrăcat o rochie într-adevăr nonconformistă de culoare neagră. 

 

Este o fată talentată, iar acest lucru se observă datorită lucrărilor pe care le face, orice fată ar vrea să poarte o rochiță creată de ea. „Păcat că sunt doar într-un singur exemplar”, zic unele.

 

Designera și stilista Valeria Canțîr, nu doar inspiră, dar și ajută persoanele să scape de piesele vestimentare care nu mai sunt actuale. Iar pe profilul ei de Instagram, îți spune ce trebuie să porți și ce nu. În interviul de mai jos o vei descoperi pe Valeria Canțîr, fata care se pricepe la stil și care vede frumosul altfel.

 

Valeria, descrie-te doar în trei cuvinte. Și de ce anume astfel?

Directă, pentru că nu iubesc sa mă ascund după măști. Familistă – orice pentru oamenii mei dragi, chiar și luna de pe cer. Și emotivă, în special atunci când sunt departe de casă.

Cum definești tu noțiunea de „designer”?

Omul care privește frumosul cu alți ochi și-l aplică pe stofe.

 

Dar cea de „stilist”?

Noțiunea de stilist înseamnă să cunoști tendințele, structura corpului și asortarea culorilor.

Ce reprezintă pentru tine „haina”?

Mereu mă conduc după afirmația: pentru a construi un look impecabil, nu ține cont neapărat de banii cheltuiți, ci de modul în care este expusă ținuta. Aceasta trebuie să fie cu bun gust, dar și cu un stil pentru fiecare în parte.

Cine sau ce este inspirația ta atunci când creezi hainele?

Inspirația mea vine odată cu tendințele ce apar, dar totodată am o dragoste aparte pentru hainele vintage.

Fă o generalizare și spune, cum ți se pare că se îmbracă moldovenii? Care e cea mai des întâlnită greșeală la ei?

Moldovenii „pe Instagram” se îmbracă bine, însă pe stradă mai puțin. Greșeala este una și tare des întâlnită. Nu se inspiră de la cine trebuie. Se copiază între ei, nu pun preț pe calitate, sau dimpotrivă cumpără lucruri scumpe care arată ieftin. Nu toți știu să controleze un stil și astfel, fac haos vestimentar.

Acum locuiești în Germania. Ce poți să spui despre stilul de acolo și stilul de aici, de acasă?

În Germania oamenii nu „fug” după tendințe, ei pun accent pe călătorii, mâncare sănătoasă și bună dispoziție. Se îmbracă sumbru și plictisitor. În Moldova, cel puțin vezi culoare în vestimentații.

Ce trebuie să fie toamna aceasta în garderoba noastră? Care sunt principalele tendințe?

Mi-ar fi simplu să zic așa „ceea ce ne place și în ce ne simțim comod”, de obicei așa fug de răspuns persoanele care nu cunosc tendințele. Însă mereu există o gamă imensă de trenduri care trebuie să fie folosite corect, adică citite, urmărite și puse în practică.

Cum ai descrie propriul tău stil vestimentar?

Nu pot să zic că am un stil aparte, pentru că eu mă regăsesc în mai multe, începând cu stilul „romantic” până la cel „boho chic”. Totul depinde de dispoziția și de locul în care mă aflu. Iar cel mai des optez pentru stilul „casual”.

Care este cea mai apreciată haină creată de tine? Și cât timp ai lucrat la ea?

Cele mai apreciate haine create de mine sunt „rochiile vintage” cu gulere victoriene și costumele masculine. De obicei lucrez pentru o ținută câteva ore.

Tu nu ești doar designeră, dar și stilistă. Cum e să pregătești ținute de la distanță și care este sfatul cel mai des recomandat fetelor?

La distanță aparent pare imposibil, dar nu este așa. Deci, dacă iubești să stai cu nasul pe site-uri de modă, petreci mult timp prin magazine și știi cum să lucrezi cu hainele, atunci vei reuși să te îmbraci singură. Totuși, dacă simți că nu te descurci mai bine apelează la un stilist. Nu e nimic rușinos să vrei să înveți cum să te descoperi stilistic, cum să-ți pui în evidență trăsăturile personale și cum sa-ți asortezi look-ul. Dar ai mare grijă la ce stilist apelezi.

Cine este Valeria Canțîr, dincolo de activitatea sa profesională?

Cine este? Habar n-am, aici, să zică cei care mă cunosc. Dar intuiesc eu, o să zică că sunt simplă, veselă și nu ceea ce par pe „Instagram”. Așa mi-o spun majoritatea după ce mă cunosc personal.