Valentina Pănuță – profesoară de limba și literatura română timp de 20 de ani, dintre care 10 – director adjunct, în Gimnaziul Negrea, raionul Hîncești. De mai bine de 4 ani s-a regăsit în arta croșetării, reușind în această perioadă să creeze peste 300 de perechi de încălțăminte.

Meșteriță iscusită în arta croșetatului, Valentina Pănuță a reușit, în cei patru ani de activitate intensă, să creeze sute de perechi de încălțăminte pentru femei, bărbați și copii, după 50 de modele proprii. Artista handmade croșetează espadrile, pantofi, ghete, sandale, saboți, papuci de casă, botine și cizme. De asemenea croșetează/tricotează articole precum căciuli, berete, fulare, ciorapi, coșulețe, genți, articole vestimentare.

A fondat propriul Atelier de croșetat „Valentina” și își împărtășește cunoștințele postând videouri utile pe canalul său de Youtube. Mai mult de atât, a organizat 8 ateliere de lucru pentru diverse modele de încălțăminte și este creatoarea cursurilor „Cum se croșetează Pantofii Eliza” și „Cum se croșetează Săndăluțele Miresei”.

De  unde ați pornit în ale croșetatului?

Acum câțiva ani (aproape 4) eram în Italia, lucram asistentă de bătrâni într-o familie. Era după 20 ani de activitate pedagogică. Aveam mult timp liber. Ceea ce făceam nu era, cu adevărat, ceea ce-mi doream. Așa că mintea mea a început să caute idei de afirmare acolo, în Italia. Mă tot întrebam:

– Ce aș putea  face ca să-mi placă, rezultatul să poarte valoare și produsul să fie util.

Și mintea a generat răspunsul. A fost, de fapt, un dialog interior:

– Încălțăminte croșetată…  Îți place să creezi articole handmade?

– Da, foarte mult…

– Acest produs este util? Prin ce? Este solicitat?

–   Da, este încălțăminte! Voi purta eu și familia mea. Îmi dădeam seama că este comodă. Că este originală –  se știa.  Va fi și o economie pentru bugetul familiei. Va fi și o sursă suplimentară de venit dacă voi croșeta pentru vânzare.

Bine, zic, dar cum să o fac? Nu am mai ținut croșeta în mână de ani de zile! (La momentul acela mânuiam foarte bine andrelele).

Și așa au pornit căutările, încercările, exersările, nopțile nedormite, bani cheltuiți pe fire și tălpi unele potrivite, altele nepotrivite…

Până când am izbutit prima pereche de încălțăminte croșetată. Era, evident, pentru mine. Doamne, atâta bucurie! Îmi erau atât de dragi! Mergeam pe stradă și mă tot uitam în jos, la picioarele mele. Îndată a urmat a doua pereche, pentru fiică, apoi alta, pentru soț și tot așa am încălțat toată familia

Ce vă inspiră să creați?

Sunt atentă la ceea ce-și doresc oamenii, care sunt problemele lor. De aici și vin multe modele de încălțăminte orientate spre a satisface nevoile oamenilor. Optez pentru calitate, utilitate și aspect estetic în tot ce realizez.

O altă sursă de inspirație este realitatea, este încălțămintea pe care o văd la oameni oriunde aș merge. După care urmează întrebarea: Cum aș putea să realizez modelul dat cu croșeta?

Recunoscătoare sunt și rețelelor de socializare, de unde poți să te inspiri. Multe modele le creăm împreună: eu cu clientul.

Cât timp vă ia să finalizați un articol?

Timpul destinat unei perechi de încălțăminte depinde de model, cam 1-5 zile. Totul începe cu selectarea celor necesare: fir, talpă, instrumente. Si ce e mai important, ideile și tehnicile care vor duce la rezultat.

Înainte de a începe croșetatul propriu-zis, vizualizez modelul (îl văd în imaginație), caut surse de inspirație, apoi elaborez propriul parcurs. Totul se notează. De ce? Fiindcă trebuie să lucrezi perechea care e din 2 elemente identice.

Dacă ați ști de câte ori la începuturi desfăceam lucrarea?! Fiindcă nu-mi plăcea. Și așa, vorba ceea, „Practica bate  gramatica.”

Cum vă alegeți materia primă?

Optez pentru tălpi și fire de calitate. Nu se merită să investești atâta timp, lucrând cu un fir sau talpă oarecare. Tălpile sunt din poliuretan – material cu rezistență ridicată și flexibilitate excelentă. Sunt ușoare și comode. Deseori se solicită încălțăminte croșetată  pentru persoane care au dureri de picioare. În aceste cazuri, lucrez pe tălpi ortopedice.

Cât despre fir, folosesc bumbacul, acrilul și poliesterul. Uneori împreună cu clientul decidem firul potrivit. Din experiență, combinația bumbac cu poliester sau acril cu poliester este cea mai potrivită. Poliesterul dă rezistență și ținută, bumbacul /acrilul dă finețe pentru piele

Ce credeți că este deosebit în ceea ce creați?

Cel mai bine o pot spune cei care poartă „Încălțămintea Valentina” și admiratorii. Păstrez toate mărturiile și recenziile clienților, și nu sunt puține.

De fapt, povestea unei perechi de încălțăminte se termină atunci când primesc feedback-ul clienților (fie vine singur, fie îl cer eu). Toate mă bucură, de sunt laude, de sunt mulțumiri, de sunt sugestii, de sunt critici. Fiecare își are rostul lui.

Dar, mă  bucur enorm când reușesc să schimb atitudini cu referire la încălțămintea croșetată. Iată așa un mesaj am primit: „Nu sunt pasionată de încălțămintea croșetată, dar aceștia mi-au intrat la inimă!!! …”

Și încă un feedback valoros pentru mine (este vorba despre una din primele modele lucrate): „Port o pereche de circa 2 ani. Foarte bine arată și-s foarte comode!”

Eu știu că pentru un final reușit contează orice ochi luat pe croșetă. Detaliile fac diferența, de aceea sunt atentă la acest aspect. Ofer oamenilor valoare prin calitatea produsului și a serviciilor oferite și aceasta, cred eu, atrage noi și noi solicitări. Am reușit să creez încălțămintea în stilul meu: comodă, rezistentă, practică și  cu aspect estetic deosebit.

Cine sunt cei care procură încălțămintea?

Croșetez încălțăminte pentru moldovenii din țară, dar și din afara țării (Italia, Germania, Anglia, America, Grecia, Norvegia). Am clienți din România, care foarte mult apreciază acest  gen de încălțăminte. Am lucrat încălțăminte și pentru italieni, chiar dacă este un produs nou pentru ei.

Vreau să accentuez avantajul pantofilor croșetați. De ce ar trebui să optăm pentru așa gen de încălțăminte?

De când am descoperit comoditatea și plăcerea la purtat a pantofilor croșetați, am uitat de cei din piele. Este încălțăminte  comodă, practică, originală și estetică. Dacă la sfârșitul zilei te dor picioarele sau spatele, recomand încălțămintea croșetată pe tălpi ortopedice. Purtând așa încălțăminte îți poți menține sănătatea picioarelor și te vei simți mult mai bine. Chiar și cei care au probleme cu monturile… Una din soluții ar fi acest fel de încălțăminte. Firul cu care se croșetează oferă lejeritate piciorului.

 

De transpirat – nici vorbă! Firele sunt prielnice pielii și permit piciorului să respire. Iar unele doamne, care suferă de varice, preferă cizmele croșetate.

Nu în ultimul rând, este un produs handmade, original, cu posibilitatea de a fi personalizat. Cei care doresc cu adevărat să se evidențieze prin stil, își pot alege singuri culoarea, modelul, talpa și accesoriile. Modele  au avantajul de a fi unice, chiar dacă sunt lucrate de aceeași mână cu aceeași îndemânare.

Planuri pe viitor în raport cu această activitate

Acuma lucrez la un proiect de școală online pentru începători și avansați în ale croșetatului de încălțăminte. După care vor urma și alte proiecte interesante. Unele le cunosc, altele vor  veni din necesitățile oamenilor. Sunt deschisă la ce este nou, util, sănătos, frumos…. într-un cuvânt: valoros!

Vă mulțumesc frumos  pentru interviu!

Succes vă doresc și multe situații din care să aveți conținuturi cât mai valoroase.

Cu drag, Valentina Pănuță

Foto: Arhiva Personală