Pe 15 octombrie Președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care 30 de personalități din Republica Moldova vor fi decorate cu „Ordinul Republicii”, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea Independenței țării, marcată în acest an. Printre cele 30 de personalități, s-a numărat și soprana Valentina Nafornița. Astăzi, artista a participat la ceremonia de înmânare a distincției. 

„Am acordat astăzi „Ordinul Republicii” Valentinei Naforniță, celebra soprană care evoluează pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Prin performanța sa artistică, ea este o promotoare de valoare a imaginii Republicii Moldova în lume. Distincția pe care i-am înmânat-o astăzi, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea Independenței țării noastre, reprezintă un omagiu adus muncii și talentului doamnei Valentina Naforniță. Mulțumim pentru ceea ce faceți în fiecare zi”, a transmis Maia Sandu.

„Cu multă recunoștință și responsabilitate primesc aceasta distincție „Ordinul Republicii” din partea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Le mulțumesc părinților, familiei, prietenilor, oamenilor care mi-au fost alături , m-au susținut, m-au inspirat, m-au motivat pentru a parcurge acest drum frumos până acum,” a spus soprana.

Valentina Naforniță s-a născut la 10 iunie 1987 în satul Cuhnești, raionul Glodeni. La vârsta de cinci ani era deja pasionată de muzica ușoară, participând la primul ei concurs muzical.

Muzica de operă o descoperă la vârsta de 16 ani, când decide să se înscrie la Colegiul Naţional de Muzică „Ștrefan Neaga” din Chişinău.

Valentina Naforniță are în palmaresul ei numeroase premii, cel mai importante dintre acestea fiind: BBC Cardiff Singer of the World obținut în anul 2011, la vârsta de doar 24 de ani, alături de Premiul „Esordienti” („Tineri la început de carieră”), la cea de-a LXII-a ediţie a Concursului Anual pentru Tineri Artişti de Operă (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana, 2011), dar şi Premiul de Excelenţă la Concursul Trofeul „Ion Dacian”Bucureşti (2011).

Tot în 2011 Valentina Naforniță primește propunerea Operei de Stat de la Viena, fiind angajată în calitate de solistă.

Distribuie articolul: