Veste încurajatoare pentru graviduțe și proaspetele mămici care alăptează. Acestea au un răspuns imun puternic la vaccinurile antiCovid Pfizer și Moderna și pot transfera această imunitate copiilor lor, arată noile studii privind imunizarea femeilor din aceste categorii.

În cadrul studiului au participat 131 de femei cu vârstă de reproducere dintre care 84 de gravide, 31 femei în perioada de alăptare și 16 femei care nu purtau o sarcină. Fiecare dintre ele au fost imunizate cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna pe bază de ARN mesager.

Potrvit studiilor, care au avut loc în Massachusetts General Hospital și au fost publicate săptămâna aceasta pe site-ul Jurnalului American de Obstetrică și Ginecologie, nivelul de anticorpi a fost similar în toate cele trei grupe descrise mai sus, în același timp fiind mai mulți la număr decât cei produși natural de organism, în urma infectării. Cercetătorii au mai descoperit că anticorpii generați de vaccin erau prezenți în toate probele de sânge prelevate din cordonul ombilical și laptele matern, lucru care confirmă că anticorpii sunt transferați atât la făt cât și la sugari.

„Această veste excelentă privind eficacitatea vaccinului este foarte încurajatoare pentru femeile însărcinate și care alăptează, care au fost lăsate în afara studiilor inițiale privind vaccinul COVID-19 ”, spune Andrea Edlow, MD, MSc, specialist în medicină maternă-fetală la MGH, director al Edlow Laborator la Vincent Center for Reproductive Biology și co-autor principal al noului studiu. „Completarea lacunelor de informații cu date reale este esențială – în special pentru pacientele noastre însărcinate care prezintă un risc mai mare de complicații de la COVID-19. Acest studiu subliniază, de asemenea, cât de dornice sunt persoanele însărcinate și care alăptează să participe la cercetare”, a mai adăugat cercetătorul pentru ragonisnstitute.org.

„Avem dovada clară că vaccinurile antiCovid pot induce imunitatea care va proteja sugarii”, a adăugat Galit Alter, co-autorul studiului din cadrul aceluiași spital.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nivelurile de anticorpi IgA au fost mai mari după a doua doză de Moderna comparativ cu a doua doză de Pfizer.