Vaccinul contra difteriei și tetanosului lipsește în mai multe policlinici din municipiu. Lipsa se atestă exact în perioada de înscriere a copiilor în instituțiile școlare, unde aceștia urmează să prezinte și certificatul medical care atestă pregătirea lor pentru școlarizare, inclusiv calendarul imunizării lor, scrie AGORA.

Contactate telefonic câteva policlinici municipale au confirmat că în prezent nu există vaccinul obligatoriu în instituție și că asistenta medicală va fi responsabilă să anunțe pacienții atunci când acesta va apărea.
Nicolae Furtună, directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), a confirmat că vaccinul contra difteriei și tetanosului lipsește în anumite policlinici, dar că este vorba doar de epuizarea de stoc. „Suplinirea vaccinului nu este însă o problemă și va fi efectuată în curând”, a declarat directorul adjunct CNSP pentru Agora.md.
Vezi și: Nicolae Furtună sparge miturile cu privire la vaccinuri
 Vaccinul contra difteriei și tetanosului este administrat pentru prima dată copiilor de vârsta 6-7 ani, ulterior procedura este repetată la vârsta de 15 – 16 ani și consecutiv o dată la zece ani până la vârsta de 60 de ani.
Totodată, copiilor de vârsta 6-7 ani li se mai administrează vaccinul împotriva poliomielitei, cel contra rujeolei, oreionului și rubeolei. Părinții pot refuza vaccinarea copiilor pe proprie răspundere contra semnăturii.
Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice stabilește că admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice. Acum patru ani Curtea Constituțională a decis că vaccinarea obligatorie a copiilor nu contravine Legii supreme, în pofida invocării de către avocatul parlamentar a sute de plângeri din partea părinților care întâmpină dificultăți la înscrierea copiilor în instituțiile de învățământ.
*Autor: Cristina Cornescu, studentă ȘSAJ

Distribuie articolul: