Avocatul Poporului le recomandă părinților să-și vaccineze copii, în contextul în care de la 16 mai s-au relansat, gradual, imunizările profilactice, în scopul evitării infecțiilor prevenibile prin vaccinări. Ombudsmanul precizează că imunizarea se realizează de medicul de familie.

În prezent, părinții consideră că admiterea copiilor în colectivități şi instituții educaționale şi de recreere condiționată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice, le limitează considerabil dreptul de a lua decizii privind sănătatea copiilor lor, de a-și asuma responsabilitatea pentru sănătatea acestora prin alegerea vaccinării, nevaccinării sau vaccinării selective, în dependență de  particularitățile individuale ale fiecărui copil.

Ombudsmanul Copilului precizează că subiectul dat se află în atenția sa de mai mult timp și este examinat din mai multe puncte de vedere.

În contextul sesizărilor primite din partea mai multor părinți, în privința respectării dreptului la sănătate și educație a copiilor nevaccinați, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului menționează că vaccinarea profilactică a populației împotriva bolilor infecțioase include vaccinări sistematice, vaccinări conform indicațiilor epidemiologice şi vaccinări recomandate. Respectiv, limitarea accesului copiilor nevaccinați în instituțiile de educație reprezintă măsuri împotriva bolilor infecțioase transmisibile și a consecințelor acestora asupra sănătății individuale și publice iar legislația Republicii Moldova privind vaccinarea obligatorie nu prevede excepții de ordin religios sau de altă natură.

În acest sens, în opinia prezentată la Curtea Constituțională, Ombudsmanul Copilului a notat că orice stat are obligația de a adopta politici eficiente privind securitatea sănătății cetățenilor săi, iar cetățenii sunt obligați să o respecte, inclusiv în domeniul vaccinării.

De asemenea, instituțiile de sănătate publică au obligația de a informa părinții despre eventualele reacțiile adverse care pot apărea în urma administrării vaccinului și modul în care  este necesar să reacționeze în asemenea situații.