Universitatea de Stat din Moldova își va deschide ușile pentru studenți de la 1 septembrie, însă programul de studii nu va mai fi la fel. Orele informative și evaluările se vor desfășura online, iar cursanții vor păși pragul facultăților doar la seminarii și orele practice. Noile condiții de studiu pe timp de pandemie au fost anunțate de prorectorul pentru activitatea didactică a USM, Otilia Dandara, în cadrul unui interviu publicat pe pagina oficială a instituției de învățământ, scrie Agora

Astfel, după mai multe discuții cu decanii ai 11 facultăți din cadrul USM, a fost luată decizia de a desfășura activitățile didactice în format mixt.

„Orele teoretice se vor ține online pe platforme destinate învățământului la distanță. Resursele educaționale digitale vor fi elaborate de cadrele didactice ale USM și vor fi selectate în funcție de specificul programului de formare profesională și de finalitățile învățării. Suporturile de curs urmează să fie plasate pe platforma Moodle a USM până la data de 1 septembrie a.c. Fiecare student va avea generat un cont individual care îi va permite accesul pe această platformă. Orele practice, de laborator și seminarele vor avea loc față în față, cu asigurarea unei distanțe fizice între studenți de minimum 1-1,5 metri. Pentru desfășurarea orelor au fost identificate spații suplimentare”, explică Dandara.

Conducerea USM dă asigurări că durata orelor nu va fi modificată, însă rolul profesorilor va fi altul.

„Profesorul nu mai este cel care predă, cel care are acces la informație, ea fiind acum la îndemâna tuturor. Profesorii devin mai puțin responsabili pentru transmiterea cunoștințelor și își vor asuma rolul de ghidare a studenților de-a lungul procesului de studiu. Sistemul hibrid de studiu prevede utilizarea combinată a resurselor de învățare online și offline și va contribui la dinamizarea și eficientizarea procesului de educație”, a mai declarat prorectorul.

Pentru persoanele care nu dispun de instrumentele necesare pentru a participa la cursurile online, universitatea a  pregătit două săli dotate cu calculatoare. Acestea sunt amplasate la parterul blocurilor de studii și în acest fel facilitează accesul și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

AGORA amintește că în Republica Moldova, toate instituțiile de învățământ și-au suspendat activitatea începând cu 11 martie, ca urmare a extinderii cazurilor de infecție cu noul tip de coronavirus.

Distribuie articolul: