Unionismul este, după cum explică sursele doctrinare, un set de principii și idealuri care prezumă că două entități de ordin social, politic sau național trebuie să fie unite într-un tot întreg. Istoria a numărat zeci de cazuri de unionism, situații survenite ca rezultat al raptului politic sau ideologic. De ce există acest curent în Republica Moldova și care este importanța acestuia află din rândurile ce urmează.

Partidul Unității Naționale – un tribut adus istoriei

Partidul Unității Naționale este un partid politic apărut pe arena națională la 25 iunie 2017. Fiind o formațiune pro românească de centru – dreapta, echipa PUN are drept scop fortificarea mișcării unioniste și stimularea acestui proces de revenire în Patria mamă, fapt care implică activități culturale, academice de anvergură.

Conducerea partidului este formată din președintele onorific Traian Băsescu, liderul politic care a avut un aport incomensurabil la procesul administrativ de redobândire a cetățeniei române de către românii din Basarabia. Aproape un milion de cetățeni au obținut acest drept istoric în perioada când Traian Băsescu era președinte al României.

Totodată, președintele PUN este Octavian Țîcu, istoric, academician și scriitor cu un portofoliu impresionant de monografii dedicate studiului amplu al fenomenului de sovietizare a populației din stânga Prutului.

Studiind aprofundat repercusiunile unui regim dictatorial care a încercat să ne înregimenteze într-o ficțiune istorică numită URSS, echipa PUN a decis că este momentul oportun să restabilească balanța istoriei și să tatoneze calea spre o unire cu statul român.

Deși există încă multă reticență față de mișcarea unionistă, aceasta a căpătat în ultimii ani un avânt tot mai mare, deoarece durerile trecutului încă persistă, iar acea inechitate provocată de cei peste 80 de ani de încadrare forțată în spațiul sovietic se resimte chiar și acum. Sutele de mii de persoane care în trecut au fost deposedate de averile muncite, miile de ființe deportate masiv în zone uitate de Dumnezeu – aceștia sunt acum miezul mișcării unioniste.

De ce unionismul are sorți de izbândă?

Adevărul este că dorința tot mai multor basarabeni este de a avea acces la o justiție echitabilă și la un sistem social de înaltă calitate, iar poporul român este cel care demonstrează din ce în ce mai multe progrese, luptând eficient cu corupția și curățind structurile politice și administrative de funcționari înveterați în rele.

Prin urmare, dacă ne dorim un trai decent, cu posibilități sociale, culturale și economice, într-un mediu în care încă mai contează valorile umane și există un fair – play, atunci unirea este marea soluție.

În plus, aceasta rămâne a fi și o datorie de ordin istoric față de victimele unui regim crunt, deci nu există loc de amânare și de dubii. Susțineți PUN la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie! Susțineți revenirea Acasă!

PUNe umărul la Unire!

P