Cele mai frumoase valori românești au fost și încă sunt cultivate de marii martiri ai neamului nostru. Tricolorul și limba română acum însă supraviețuiesc și datorită tinerilor promotori ai unirii, ai reîntregirii patriei. Ei pledează pentru ca adevărul istoric să domnească. Unioniștii sunt principiali, ei poartă asta în suflet și își asumă cauza unirii.

Și dacă tot vorbim de principii și valori, aflați de la Lucia Vieru, fost secretar-general al AO „Unirea – Onoare, Demnitate și Patrie”, tânără scriitoare și studentă cu spirit civic în suflet, care sunt ideile fundamentale pe care le urmează o persoană unionistă, un tânăr care dorește să trăiască într-o țară mare, puternică și reîntregită:

1.Nu uita cine ești…. Zi de zi trăiesc cu gândul dacă oamenii din Republica Moldova conștientizează cine sunt ei? Ei bine, nuștiu cât de dezorientat trebuie să fii ca să nu percepi că ești român.
Fiind născut în Basarabia tu deja ai acest statut, această onoare și ai datoria istorică de a face ceva pentru țara asta, pentru reîntregirea ei, deci ești unionist și trebuie să fii mândru de asta!

2.Idealuri. Scopuri. Culmi. Ceea ce ne formează pe noi ca unitate națională este idealul de revenire la patria-mamă. Dorința de a opri statul ăsta din drumul spre nicăieri a devenit un scop, iar culmea spre care trebuie să ajungem este idealul. Aceste 3 cuvinte sunt într-o interdependență permanentă și trebuie să facă parte din ghidul unui unionist.

3.Nu pierde timp! Pentru unioniști nu există ”azi” sau ”mâine”. Există ”acum”. Unirea nu așteaptă, iar orice pas făcut la timp e o victorie. Am pierdut deja un moment prin care era posibilă revenirea la patria-mamă şi lipsa acestor 26 de ani de manipulare şi promisiuni deşarte. Acum e momentul pentru a vorbi româna, acum e momentul pentru tricolor, acum e moment pentru reunirea aceloraşi rădăcini istorice românești!

4. Oricând și oriunde! A fi unionist înseamnă să fii prezent oricând și oriunde este nevoie de tine, fie vorba de protest, eveniment, flashmob, ploaie sau ninsoare, noapte sau zi. Cu siguranță există alte zeci de cauze care necesită implicarea noastră. Eu am ales cauza națională și văd în ea șanse mari de reușită, pentru asta este nevoie de fiecare român să vină cu susținere indiferent cum o face. Dedicația noastră înseamnă un viitor ACASĂ!

5. Cunoaște-ți Țara! Un unionist și un român patriot trebuie să ia, măcar odată-n viață, la pas satele Basarabiei pentru a le cunoaște. De altfel sunt o mulțime de lucruri pe care trebuie să le vezi în orice colț al țării. Eu am avut ocazia să descopăr sute de localități cu sute de istorii, datorită campaniei de informare ”Caravana Unirii” organizată anual de asociația UNIREA – ODIP. De asemenea, un proiect cu o valoare deosebită, este ”Cunoaște-ți Țara!”, care pe lângă faptul că oferă posibilitate tuturor să cunoască România, are scopul de a combate propaganda antiromânească. Îți rămâne doar să vrei să mergi acasă! Fii ”turist în țara ta”! Cunoaște-ți țara!

6. Fii promotor al Unirii! Primul lucru pe care îl poți observa la un unionist este panglica tricoloră pe care o poartă la mână. Ăsta cred că e cel mai simplu mod de a promova o valoare națională. Am prins gustul promovării unirii încă din liceu, unde am avut o profesoară de istorie care a cultivat în mine dragostea față de tricolor, limbă română, adevăr istoric. Am continuat să merg pe același drum, prin implicare directă, iar la asociația Unirea – ODIP desfășurăm, proiecte de importanță internațională privind promovarea Unirii. Nu ezitați să purtați tricolor, să vorbiți româna, să transmiteți mesajul unirii în orice colț al lumii și să vă apărați identitatea de român!

7. Nu renunța! După toată conștiința căpătată, toate evenimentele organizate, toate relațiile stabilite, nu poți renunța să crezi că oamenii cu care ai ajuns până aici pot schimba ceva. Speranțele nu seacă, iar noi, românii de bună credință trebuie să ne ducem lupta până la capăt. Unirea are nevoie de tine!

8. Dorește-ți reunirea! Voința poporului este o condiție de bază a Unirii. Cine a zis ca suntem puțini, posibil sa aibă dreptate, însă suntem mai mulți ca ieri și mai puțini ca mâine! Dorința de a trăi într-un stat european, unde să te bucuri de libertatea de expresie, de libertatea de a te numi român, de tradițiile și cultura ta, de a munci și a trăi decent, face ca numărul unioniștilor să crească. Noi nu forțăm pe nimeni să devină unionist, dar chiar dacă se va înfăptui unirea vreodată, unica rugăminte: fiți mândri de numele care-l purtați, de român.

9. Stil de viață. Unionismul devine un stil de viață atunci când stai dimineața la masă, îți bei cafeaua și te gândești ce pot să mai fac azi pentru Unire, atunci când pleci de la ore pentru că ai un eveniment unionist important și nu trebuie să-l ratezi, atunci când în toate discuțiile faci legătură cu subiectul Unirii. Lăsați Unirea să vă influențeze modul de trai!

10. FĂ CEVA! Nu te mai întreba atâta când se va face unirea. În timp ce tu îți pui întrebarea asta, cineva îi povestește unui om despre avantajele unirii, cineva trece Prutul pentru a-și cunoaște țara, cineva îi leaga unei persoane o panglică tricolor la mână. Nu-i mai asculta pe cei care spun că unioniștii sunt cumpărați, că îți pierzi din timpul pentru cauză; nu te mai uita la profitorii din fotolii care doar se declară unioniști, că ei mult nu mai au de stat acolo; nu te lăsa manipulat, știi prea bine că argumentele lor sunt combătute de ceea ce simți; nu profita de România – Iubește-o; nu te întreba ce face țara pentru tine, dar ce faci tu pentru țară…
Fă ceva! Pentru că se poate, iar dacă se poate, istoria ne obligă să vrem!