E timpul să vorbim despre persoanele transexuale. Acestea există printre noi și nu ar trebui să îi discriminăm. Ar trebui să-i înțelegem și să-i respectăm. Persoanele transgender și persoanele cu genuri diferite (denumite în mod obișnuit trans) se identifică cu un gen diferit de cel presupus la naștere și pot avea o identitate de gen binar (masculin sau feminin) sau non-binar, se pot identifica, de exemplu, ca fiind genderqueer sau genderfluid.

În primul rând, trebuie să înțelegem ce e disforia de gen. Disforia de gen apare atunci când o persoană simte  că identitatea de gen atribuită la naștere nu corespunde cu sexul cu care se identifică. În mod normal, când un copil se naște, sexul i se atribuie pe baza anatomiei sale. Acest lucru poate duce la stres, anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală în cazul persoanelor transexuale. Persoanele cu disforie de gen pot avea nevoie de terapie și, în unele cazuri, de tratament medical, cum ar fi terapia cu hormoni sau chirurgie, pentru a-și exprima adevărata identitate de gen, conform site-ului Sfatul Medicului.

Iată ce trebuie să știi despre persoanele transexuale:

Nu e o alegere

Este important de subliniat că disforia de gen nu este o alegere sau o condiție mintală cauzată de o problemă de comportament sau personalitate. Este o condiție serioasă recunoscută de comunitățile medicale și de sănătate mintală și poate fi tratată prin sprijin și acces la îngrijire medicală adecvată. Așadar un bărbat poate avea menstruație. În cazul dat, persoana e văzută de comunitate ca fiind femeie însă acesta se identifică ca un bărbat și noi trebuie să-i acceptăm identitatea cu care se identifică. Pentru majoritatea dintre noi, genul nu reprezintă o problemă. Suntem conștienți că suntem bărbați sau femei. În cazul persoanelor trans, lucrurile nu sunt atât de simple. Din acest motiv, nu trebuie să le invalidăm sentimentele.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că persoanele transexuale și alte minorități de gen reprezintă aproximativ 0,3-0,5% (25 de milioane) din populația globală. OMS adaugă că persoanele transgender se confruntă adesea cu niveluri de afecțiuni de sănătate mintală, precum anxietatea și depresia. Discriminarea și violența la care sunt supuși contribuie la înrăutățirea sănătății mintale.

Persoanele transgender nu sunt bolnave mintal

A fi transexual nu este o boală mintală. Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Asociația Americană de Psihologie au declarat că disforia de gen nu este o tulburare mintală. Mai degrabă, disforia de gen, sau suferința resimțită de unele persoane ca urmare a nepotrivirii dintre identitatea lor de gen și sexul atribuit, poate fi o afecțiune medicală legitimă care este cel mai bine tratată prin sprijin și acces la asistență medicală.

Persoanele transgender sunt  atrase de persoanele de același sex atribuit la naștere

Orientarea sexuală și identitatea de gen sunt aspecte separate și distincte ale identității unei persoane. Persoanele transgender pot fi atrase de persoane de orice gen sau orientare sexuală.

Ar trebui să folosim pronumele cu care se identifică persoana

În statele Occidentale, se pune accent pe acceptarea persoanelor transgender și combaterea discriminării. Dacă cineva, care are organe genitale ale unei femei se identifică cu un bărbat, atunci ar trebui să spunem el. Nu, nu e o încălcare a legii și a normalității. Astfel, le putem ajuta pe persoanele trangender să se simtă confortabil și apreciate. Toți ne dorim să fim respectați.

Tranziția nu este un proces simplu

Tranziția poate fi un proces complex și personal, diferit pentru fiecare persoană. Acesta poate implica modificări ale numelui, pronumelor și/sau aspectului fizic al unei persoane și poate include intervenții medicale, cum ar fi terapia hormonală și chirurgia. Totuși nu toate persoanele trans doresc să urmeze un tratament hormonal sau să facă operațiile de schimbare de sex.

Homosexualitatea și persoanele transexuale nu sunt o invenție a comunității LGBT. Astfel de persoane au existat tot timpul. Aceste persoane trebuie să se bucure de drepturi egale și să aibă acces la serviciile medicale necesare pentru a face tranziția de la un sex la altul. Da, majoritatea dintre noi ne identificăm cu sexul pe care îl avem. Acest fapt însă nu înseamnă că ar trebui să îi judecăm pe cei care nu o fac și să nu îi credem normali. Comunitatea LGBT încearcă să convingă societatea că aceste persoane există, că nu suferă de o boală mintală și că nu trebuie discriminați.

Sursa imagine reprezentativă:  Stanford Medicine – Stanford University