Călin este din Chișinău și studiază de un an în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Tânărul din Moldova beneficiază de o bursă anuală de aproximativ 70.000 de dolari americani, sumă care acoperă cheltuielile pentru studii, cazare și alimentație. El afirmă că condițiile din căminul unde locuiește sunt comparabile cu cele dintr-un hotel. „Universitatea ne-a tratat ca pe propriii copii. Am fost preluați de la aeroport, escortați prin securitate, și ni s-au oferit cazare, alimentație de patru ori pe zi, asigurare medicală și toate materialele necesare,” a declarat Călin într-un interviu cu Adrian Prodan, scrie UNIMEDIA.

Călin este din Chișinău și studiază în Abu Dhabi:

Sunt originar din Chișinău, acolo am învățat până în clasa a 10-a, iar clasele a 11-a și a 12-a am fost elev în Georgia, la Tbilisi, am fost busrier în Parteneriatul Estic, finanțat de Uniunea Europeană, deAgenția Națiunilor Unite. Mi-au fost acoperite toate costurile pentru cei doi ani.

Plecarea mea în Georgia a fost ceva neașteptat și nu am avut planuri de a rămâne acolo. A fost o experiență temporară, am vrut să văd cum e acolo și să merg mai departe, să încerc și alte locuri. Cumva e o țară post sovietică. Nu poți face studii în limba engleză, diplomele nu sunt recunoscute la nivel internațional.

Călin și-a făcut planuri mari de viitor:

„Am vrut să fac universitatea peste hotare și am aplicat în mai multe locuri. Nu știam exact unde, dar am încercat atât în Europa, cât și în America și în Orientul Mijlociu, în Asia. Am depus actele la peste 15 universități, a fos tun volum de muncă enorm. Am primit acceptul de la 8-9 universități, SUA, Canada, Olanda, Hong Kong, Emiratele Arabe. Am ales Abu Dhabi pentru că e un loc cu potențial foarte mare, care poate crește și mai mult, odată cu trecerea timpului. Să te afli aici acum este atât un privilegiu, cât și o oportunitate foarte mare pentru dezvoltare profesională.

Tânărul este în primul an de studii, iar decizia de a merge în Abu Dhabi a fost luată împreună cu părinții:

„Discutam în fiecare seară, în familie. Într-un final urma să decid între Hong Kong și Emiratele Arabe, eram 99% sigur că merg în Hong Kong, dar aveam frica de diferențe culturale foarte mari. Totuși, decizia mea de a veni în Emirate a fost mai mult impulsivă, cu 3 zile înainte de data la care trebuia să anunț decizia. Părinții mi-au spus că e decizia mea, parcursul meu, iar eu nu regret”.

Ajutorul financiar care este aici se dă în baza veniturilor familiei tale și este în concordanță cu ceea ce își permite să plătească familia ta. Pentru mine aveam o predilecție și voiam să fiu bursier, pentru că este o investiție destul de mare.

Călin a ajuns în Emiratele Arabe la mijlocul lunii august 2023:

„Universitatea ne-a tratat ca pe niște copii ai săi. Am fost luați de la aeroport, conduși prin securitate, ni s-a oferit cămin, alimentație de 4 ori pe zi, asigurare medicală, materiale necesare, absolut tot de ce era nevoie.

Tânărul moldovean face matematică și economie cu specializare în finanțe: „În asta mă regăsesc, asta îmi place să fac. O particularitate este că nu trebuie să decid până în anul 2, deci, e un sistem mai liberal și eu pot să explorez mai multe arii curiculare. Vreau să îmbin o știiță exactă ca matematica și una mai socială ca economia și în liceu ca obiect am avut trei obiecte la nivel superior: matematica, economia și germana E una din specialitățile care nu e în pericolul de a fi înghițită de inteligența artificială”.

Călin primește și o bursă generoasă: „Dacă vorbim valoric, este vorba despre circa 70 de dolari americani pe an. Deci, în total e o sumă sub 300 de mii de dolari, ceea ce este destul de mult. Vorbim destul de ușor despre asta, dar e o sumă enormă. Nu primesc banii cash sau prin transfer bancar, dar toate serviciile, studiile, cazarea, alimentația sunt achitate din contul statului. Cheltuielile zilnice sunt responsabilitatea noastră”.

Tânărul nu a avut experiența de a locui într-un cămin din Moldova, dar spune că părinții săi au comparat camera în care stă el în Abu Dhabi cu una din hotel: „Condițiile sunt foarte bune, este o diferență enormă față de Moldova”.

Ce a fost cel mai dificil pentru Călin la început, câți ani trebuie să învețe și ce planifică după ce va absolvi facultatea, dar și dacă este obligat sau nu să returneze banii pentru studii statului și cum răspunde la întrebarea privind revenirea în Moldova aflați din interviu.

 

 

 

Distribuie articolul: