Greutatea mare a mașinilor de spălat apare deoarece acestea au, de obicei, o contragreutate de ciment de aproximativ 25 de kilograme montată în interior. Aceasta e necesară pentru ca mașina să nu o ia razna atunci când ajunge să opereze în modul centrifugă. Cimentul de la baza mașinii de spălat o stabilizează, dar o fac și incredibil de grea. Un student își propune să schimbe asta.


Dylan Knight, student la Nottingham Trent University, alături de profesorul Amin Al-Habaibeh, au creat un recipient de plastic care cântărește trei kilograme și care este așezat în locul contragreutății clasice. Acesta rămâne gol până ce ți-ai instalat mașina, iar apoi îl poți umple pentru a crea greutatea necesară ca mașina să rămână pe loc.

Soluția reduce greutatea totală a mașinii de spălat cu 30%, dar reduce și emisiile de CO2 din atmosferă, acestea provenind pe fondul producerii contragreutăților, dar și de la automobilele care transportă mașinile de spălat.

111112kpbantindongvat15

Doar în Marea Britanie, sunt vândute aproximativ 3,5 milioane de mașini de spălat anual. Dacă acestea ar folosi contragreutatea goală, emisiile de CO2 din atmosferă ar fi reduse cu 44.625 de tone, iar automobilele ar consuma cu 183.750 de litri de combustibil mai puțin.

Produsul inventat pare unul destul de simplu și poate ajunge în categoria produselor la care nu te-ai fi gândit, dar care retrospectiv par ușor de intuit. Sperăm că va fi și adoptat în designul mașinilor de spălat.

Sursa: Agora.md