Primul târg stradal din acest an, marca YardSale s-a desfășurat în scuarul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Aici l-am cunoscut pe Ivan Chiriac, care ne-a cucerit prin dedicația cu care creează produsele din miere și săpunurile artizanale cu diferite adaosuri naturale. Le știe proprietățile pe îndelete și niciun cumpărător nu pleacă de la el fără câteva sfaturi prețioase.

Pasiunea a venit odată cu procurarea primul stup

Tânărul este prisăcar, iar din pasiunea sa pentru albine și ceea ce produc ele a reușit să deschidă un mic atelier lângă casa sa, unde produce miere de albine și săpunuri naturale.

„Prin anul 2009 mi-am luat primul stup pentru mine și familie, apoi am văzut că-mi place, de asemenea și prietenilor mei cu care împărțeam impresiile și mierea, iar treptat a luat naștere o mică afacere. Pentru că am un lot de pământ la margine de codri și albini, mierea de mai, polenul cu miere, mierea de salvie sau cea polifloră sunt mereu în casa noastră, la alegerea tuturor. După ce am descoperit toate proprietățile mierii ,am început să produc diferite produse derivate din ea, cum ar fi șamponul solid și săpunurile naturale, cu diverse adaosuri de plante sau uleiuri”, ne povestește Ivan.

Săpunul artizanal și șamponul solid – o alternativă naturală

În ultima perioadă tot mai mult se discută despre necesitatea utilizării produselor BIO, iar Ivan și partenerul lui de afacere ne dau posibilitatea de a înlocui produsele cosmetice cu săpunul artizanal. Acestea oferă pielii o îngrijire naturală și aromele din natură.

„Pentru producerea săpunurilor mă ajută prietenul meu, Nicolae, care este de fapt meșterul principal. Eu sunt pasionat mai mult de miere, iar el pasionat de săpunuri și în general alchimia lor în plin sens al cuvântului. Așa am decis noi să ne ajutăm reciproc. Săpunurile sunt făcute pentru diferite tipuri de ten, de la cel mai uscat la cel mai gras, atât pentru față cât și pentru corp”, adaugă Ivan.Compoziția, chiar pe fața etichetei produsului

Întreaga compoziție a șamponului solid și a săpunurilor este pe bază de produse naturale, precum uleiuri vegetale, semințe, miere iar compoziția nu este un secret, fiind indicată pe etichetă.

„De exemplu, săpunul de vin este fabricat din vin roșu cu adaos de făină și ulei de semințe de struguri, fiind unul din puținele săpunuri fabricat din materie primă autohtonă, precum și săpunul de levănțică fabricat pe bază de ulei esențial. Săpunul negru are un exterior mai aparte pentru că e fabricat din chimen negru măcinat, ulei de chimen negru și ulei de măsline. Aceste produse le putem folosi în viața de zi cu zi pentru a avea grijă de corpul nostru”, ne recomandă apicultorul.

Ingredientele de import scumpesc produsele simțitor

Cândva, cu secole în urmă, oamenii își spălau părul cu săpun pentru că nu era o separare între ele. De aceea Ivan, împreună cu prietenul său, au ajuns la concluzia de a crea un șampon în formă solidă, ușor de transportat, ușor de păstrat și foarte econom.

„Șamponul solid conține extract de salvie, semințe de struguri, ceară și miere de albine. De obicei ajunge pentru mult timp (luni la rând) și este foarte lecuitor: restabilește rădăcina părului, este bogat în enzime, aminoacizi care ajută firul să crească și să-l întărească. Iar din motiv că unele materiale sunt importate, ele scumpesc în sine costul produsului și ajunge în mediu până la 70-80 lei bucata pentru 120 gr. Asta-i realitatea la noi, dar mergem înainte”, a mai spus antreprenorul.

Autor: Rodica Popa, stagiară