Vladislav Pușnei s-a pornit de-acasă doar cu 250 de euro, bani cheltuiți pe biletul la autobuz pentru a reveni în Moldova și pe câteva piese de schimb (bicicleta i s-a stricat de mai multe ori pe drum). O călătorie valoroasă, deoarece l-a făcut pe Vladislav mai puternic și mai liber: a petrecut 66 de zile pe bicicletă, străbătând 16 țări, pedalat 170 de kilometri în fiecare zi și a trecut prin temperaturi de 1 grad la Nord și de 43 de grade la Sudul Europei.

Tânerul a străbătul 11.200 de kilometri cu bicicleta, prin Europa, adunând poze nud pe care le-a făcut în diferite orașe ale Europei, notează pe blogul său Anna Smolnițchi. Tânărul a pozat gol pușcă pentru a spune că suntem liberi și că avem un corp de oțel care ne permite să facem orice ne vine nouă în cap. Corpul nostru e o mașinărie mult mai puternică decât ne imaginăm noi, prieteni.

„Am atins Capul Nord, situat la doar 2000 km distanță de Polul Nord. Eram la limita continentului. Nu mai aveam unde să merg cu bicicleta, nu mai exista uscat, doar nemărginirea oceanului. Și atunci am trăit sentimentul care îmi tăia răsuflarea, acela că am ajuns la capătul lumii. ”, povestește el, cu vocea vibrând de emoție.

Timp de 66 de zile, studentul moldovean a trăit din mila necunoscuților de la care cerea apă, hrană și adăpost. De 8 ori a fost primit în casă de conaționalii noștri, stabiliți cu traiul peste hotare.

„Pe 4 iunie, am pornit de acasă, cu o bicicletă care cântărea 40 kg și cu 4 genți mari. Aveam la mine o grămadă de haine, fără de care mi-ar fi fost greu să rezist în frig și vânt, așa cum e în nordul Europei. Anume la nord am cerut de la străini adăpost, căci se înregistrau temperaturi de 1-2 grade, ploua și bătea puternic vântul. În centrul și sudul Europei, am dormit doar în cort. Când am ajuns cu bicicleta la Stockholm, am renunțat la o parte din bagaje, le-am trimis acasă și mi-am lăsat doar cortul, salteaua, ustensilele de bucătărie. Aici trebuie să mulțumesc X-style pentru că m-a ajutat cu echipamentul sportiv necesar. M-ar fi costat 8000 de lei să îl cumpăr. Erau săptămâni când mă scăldam în ocean, râuri, în ape reci ca gheața”, își amintește Vladislav.

Dar nu apa rece a fost marea provocare, ci trauma suferită la genunchi. A pedalat cu un singur picior din Suedia până în Franța.

„Genunchiul drept m-a durut vreo 2 săptămâni. Durerea a început în Suedia și s-a terminat în Franța. Acea distanță am făcut-o practic doar cu piciorul stâng. Din cauza durerii am făcut și o pauză, singura pauză din toată călătoria. M-am oprit la Berlin pentru o zi, iar acolo gazdă mi-a fost o familie de moldoveni”, mai spune tânărul.

Vladislav va publica neapărat o carte despre această aventură, așa cum a făcut după călătoria de anul trecut, când a ajuns tot la Lisabona, dar prin sudul Europei. Mai multe detalii găsiți pe blogul Annei Smolnițchi.

Vezi și o altă escapadă pe bicicletă a lui Vladislav