Octavian Druța este un moldovean care a ajuns să facă parte din echipa  „Cirque du Soleil”. Călătorește printr-o mulțime de țări și face show, dar povestea lui a început cu pasiunea pentru sport, Octavian fiind și campion al Republicii Moldova la haltere. Cum a ajuns de la sportul de performanță la activitatea în circ? Noi am fost curioși să îi aflăm povestea și l-am invitat să ne dea un interviu marca EA.md.

Ești un moldovean care a ajuns să facă show la Cirque de Soleil. Vreau să te întreb dacă ești și unicul moldovean, care a ajuns să lucreze în acest celebru circ?

„În show-ul în care activez ,,CRYSTAL” sunt doar eu din Republica Moldova, însă compania are peste 30 de show-uri care activează în întreaga lume ( evident că nu acum, din cauza pandemiei ), cu un număr de angajați de peste 4000, de aceea nu am am un răspuns sigur, dacă sunt eu unicul moldovean din Cirque du Soleil, nu vreau să supăr pe nimeni…”.

Cum ai ajuns să lucrezi într-o asemenea echipă?

„Să activez la Cirque du Soleil am început în 2017 în show-ul pe nume „OVO”. Totul s-a întâmplat foarte spontan. Aventura mea în lumea circului a început în anul 2010, doar că nu la Cirque du Soleil, ci la altă companie de circ tot din Canada.

Acolo am început ca artist, pe atunci făcând parte din trupa „Russian Bar Trio”, întemeiată de Anatolie Sandu (moldovean stabilit în SUA, Las Vegas). Compania cu care am început se numea „Cavali” și tot călătorea dintr-o țară în alta, precum: SUA, Canada, Mexico, China, Coreea de Sud, Singapore, EAU, Australia și multe altele.

Și uite că tot în această companie pe lângă numărul artistic pe care îl aveam, am devenit curios de un departament care mi s-a părut foarte interesant, acel departament se numește „Rigging” și el se ocupă de siguranța acrobaților aerieni, adică fiecare acrobat care este supus unei mișcări în timpul show-ului cât și la repetiții, cu ajutorul unui mecanism automat, are loc prin intermediul unui rigger.

M-am atașat foarte tare de acest departament, chiar aflându-mă în acea perioadă în China, Beijing, am făcut un curs de rigging, unde a și urmat un examen, apoi am 0bținut certificatul de rigger, ceea ce mi-a lărgit oportunitățile.

Aflându-mă atâta vreme la „Cavalia”, evident că mi-am făcut un șir de prieteni de pretutindeni, astfel într-o zi, la începutul anului 2017, am primit un mesaj și am fost întrebat dacă nu vreau să încerc să aplic la Cirque du Soleil. M-am gândit că trebuie să încerc și mi-am expediat CV-ul. La scurt timp am fost contactat și am avut un interviu online la care mi-am împărtășit experiența obținută până atunci. Apoi a urmat o săptămână în care am stat ca pe ace, eram nerăbdător și foarte curios să aflu dacă am fost selectat ori nu.

La nici 10 zile de la acel interviu am fost contactat și mi s-a spus că am fost ales, și că ei sunt gata să începem procedura de angajare, ceea ce m-a bucurat nespus. Și uite așa eu mi-am început activitatea ca rigger la Cirque du Soleil, în martie 2017.”

Eu știu că povestea ta începe cu halterele și că ești campion al Republicii Moldova la acest tip de sport. Ai renunțat definitiv la acest sport?

„La haltere din păcate am renunțat la nivel de performanță, însă nu definitiv. E un sport care m-a atras și de care m-am atașat foarte tare, așa că oriunde am posibilitate să mă antrenez puțin, o fac cu mare plăcere. În mare parte mă dedic fitness-ului, iar dacă undeva acolo în sală este o bară (halteră), nu ies de acolo până nu o ridic de câteva ori.

Acum locuiesc la trei minute de sala în care am crescut și m-am antrenat împreună cu antrenorul meu Ion Mereuță, ceea ce practic mereu îmi răscolește amintirile și-mi trezește o nostalgie enormă de fiecare dată când trec pe lângă sala de sport.”

Cum este să lucrezi la Cirque de Soleil? Știu că voi călătoriți foarte mult. Cum reușești să îmbini acest lucru cu viața de familie?

„Da, într-adevăr noi călătorim mult, mai ales cu show-ul din care fac eu parte. Mai mult de o săptămână sau două nu stăm într-o țară.

Totuși, compania din care fac parte e foarte flexibilă în aceste situații și ne susține. Angajaților cu familie ni se permite să ne luăm familia cu noi. Ba mai mult, ni se oferă odaie de hotel mai încăpătoare. Astfel, familia mea a fost cu mine în Germania, Rusia, Franța și Portugalia.

Desigur, au fost și perioade când am mers singur în turnee, care durau câteva luni, apoi aveam trei săptămâni libere pe care le petreceam cu familia.

Atunci când se prevede un program de lucru mai îndelungat, încerc să am familia cu mine, nu contează unde: America, Europa, Rusia sau  Canada”, ne-a mărturisit Octavian.

Din cauza pandemiei am văzut că la moment ești în Republica Moldova și am aflat că ți-ai deschis o cafenea. E o afacere avantajoasă pentru țara noastră?

Da, ai dreptate, sunt acasă de la începutul pandemiei, deoarece show-ul e închis pentru moment. Astfel, am decis să încerc ceva nou pentru mine, însă și ceva ce îmi plăcea mai demult. Eu iubesc să interacționez cu fiecare om în parte. Servind cafea, cred că e calea cea mai scurtă pentru a interacționa și ați împărtăși gândurile bune și a transmite energie pozitivă.

E avantajoasă ori nu? Eu zic că e suficient, oricând se poate și mai bine, mai este loc de îmbunătățire, de dezvoltare și de creștere, mai cu seamă că sunt nou în această industrie.

Scopul meu este ca într-o bună zi toți să devină dornici să-și înceapă dimineața cu o cafea servită la „EVRICA COFFEE by Druță Octavian.”

Moldova sau America?

„Eu zic Moldova, pentru moment însă vedem cum timpul le va aranja pe toate.

Important e să te afli printre cei dragi și să faci ceea ce-ți place și să fii apreciat pentru munca ta”.

Foto: Arhiva personală. 

Ne inspiră poveștile cu oameni muncitori și talentați. Dacă ai și tu o poveste despre care crezi că merită să afle cât mai mulți, nu ezita să ne scrii pe paginile noastre de Facebook sau Instagram. 

Distribuie articolul: