De trei ani, Ana Cașu coafează animalele de companie și pentru ea amicii patrupezi sunt cei care îi aduc fericirea în inimă. Pentru a fi groomer, a făcut cursuri în Rusia, a participat la un masterclass creativ în Chișinău, organizat de o specialistă din Ucraina, și este mereu în căutarea unor informații noi. Tânăra este și studentă la facultatea de Medicină Veterinară în anul 5, iar astăzi ne va dezvălui micile secrete ale grooming-lui.

Cum este să tunzi animale, dificil?

Să tunzi animale este foarte dificil, dar în același timp plăcut. Această dificultate constă în faptul că unele animăluțe nu sunt suficient de antrenate, proprietarii pun accent pe dragoste și uită de disciplină. Unii dintre ei care „au absentat la orele” de dresare pot fi agresivi, astfel sunt supusă riscului de a dobândi unele leziuni cum ar fi: mușcături sau zgârieturi. Prin astfel de traume noi ne putem infecta cu o boală infecțioasă foarte periculoasă – rabia. Din acest motiv insist să prestez serviciile de grooming doar animalelor vaccinate!

Ce se învață la cursurile pentru grooming?

Primul lucru pe care l-am învățat la cursurile de grooming sunt tipurile de rase de câini/pisici și tipurile de blană, apoi am învățat cum să țin corect foarfeca în mână și restul instrumentelor necesare pentru tunsoare. La fel de important este să știi cum să manevrezi un instrument în așa mod pentru a evita momentele prin care poți traumatiza câinele. Știm cu toți că această procedură pentru unele animale este foarte stresantă, astfel mai învățăm cum să fim răbdători și amabili cu patrupezii.

Ce proceduri de frumusețe se pot face la câini/pisici?

Procedurile de frumusețe sunt un capitol aparte din domeniul groomingului. Am avut ocazia să particip la un master class de creativ grooming unde am învățat, până la cele mai mici detalii, despre cum să facem patrupezii să arate mai deosebit. Câinilor li se poate colora blana în orice nuanță (galben, roz, verde etc.) sau, de exemplu, putem desena diferite simboluri pudrate cu sclipici sau culori. Ceea ce ține de pisici, lor li se fac tunsori mai deosebite, ca de exemplu, coadă de dragon sau pensulă. De cele mai multe ori la pisici se colorează codița și urechiușele. Se folosește o vopsea specială pentru piele și blana animalelor care nu este toxică pentru sănătatea lor.

Cum trebuie să te porți cu un câine în timpul procedurii?

Animalele sunt ca oamenii, fiecare necesită o atitudine individuală. Eu, pentru a mă împrieteni cu patrupedul, încerc să găsesc un contact vizual și să-l netezesc după urechiușă, astfel devenim prieteni în scurt timp.

Un mic secret… nu stăpânul alege groomer-ul, dar câinele! De regulă cu dragoste și blândețe se rezolvă orice problemă.

Cât timp se tunde un câine?

Durata frizurii depinde de rasa câinilor, de exemplu, pentru un Yorkshire Terrier am nevoie de 1 oră și 30 de minute, pentru un Bichon Frise 2-3 ore, iar pentru un Huski sau Akita Inu 4-5 ore. Aceste rase nu se tund, dar procedura de îndepărtare a blănii moarte și procesul de igienă nu este ușoară.

Toate rasele de câini se tund?

Nu se tund toate rasele de câini, fiecare necesită o îngrijire individuală. Pe lângă tuns mai este procedura care se numește „hand stripping”, această procedură se utilizează pentru rasele Fox terrier, Schnauzer, Griffon, etc. Ei având o blană mai deosebită, necesită ajutorul groomerului. Atunci când sunt în perioada năpârlirii, blana nu cade singură, dar trebuie îndepărtată cu ajutorul unui instrument special sau cu ajutorul degetelor asupra cărora se îmbracă degetare de cauciuc. Mai sunt rase cărora le este interzisă freza, ca de exemplu: Spitz, Huski, Akita Inu, pentru că freza le poate provoca grave probleme de piele, cea mai des întâlnită este Alopecia.

Sunt careva boli/afecțiuni care le poate avea blana amicului nostru patruped? Dacă da cum se tratează?

Desigur că sunt foarte multe boli care afectează pielea și blana animalelor, însă etiologia acestora poate fi diferită, ca de exemplu: de ordin metabolic, parazitar sau poate hormonal etc. Nu există un tratament comun pentru toate, din această cauză este necesară consultarea unui medic dermatolog veterinar.

Am o curiozitate: au și ei ceva de spus, în alegerea frizurii? Sunt și aici trenduri?

Cu am mai spus pentru unele rase avem restricții, dar de exemplu pentru rasa Yorkshire terrier, avem un asortiment mare de frizuri. Cele mai întrebate sunt: Korean Style și Asian Style.

Spune-ne cel mai amuzant moment pe care l-ai avut în timpul orelor de lucru?

Moment amuzant este atunci când stăpânul nu își recunoaște animăluțul după tunsoare, sau atunci când el uită de patruped și pleacă liniștit acasă. De fapt, avem mai multe momente drăguțe cu patrupezii decât amuzante, pentru că vedem cum zâmbesc, cum se bucură, cum îți oferă toată dragostea lor și cum fac uneori isterică la procedura de tăiere a unghiilor.

De ce ai ales să fii frizer/veterinar pentru animăluțe?

Ambele profesii s-au născut din dragostea față de animale, care a început încă din copilărie.

Din punctul meu de vedere, un medic trebuie să fie, în primul rând, un bun profesionist și să-și iubească meseria, iar grooming-ul, pentru mine, este ceva foarte interesant și creativ, astfel am decis să merg la cursuri și să aduc ceva nou pe piața din Republica Moldova.

Care este reacția câinilor după ce sunt tunși?

Cred că noi cunoaștem senzația aia plăcută după salon, așa și patrupezii noștri se simt mai încrezuți în sine și bucuroși să-și revadă stăpânul.

Care este cea mai pretențioasă blană a unei rase de câini, de ce?

Cea mai pretențioasă blană este cea neîngrijită. De cele mai multe ori stăpânii nu pieptănă patrupezii săi, astfel se formează niște gheomotoace de blană încâlcită de la care are de suferit animalul și groomerul.

La final, puteți oferi câteva recomandări?

Cele mai elementare procese de îngrijire comune pentru toate rasele este: pieptănatul, igiena urechilor și a unghiilor. Recomand deținătorilor de animale să se intereseze de specificul rasei pe care o dețin și să le ofere îngrijirea corespunzătoare acesteia.

Foto: arhiva personală